Nicolás Maduro: Grens Venezuela-Colombia volledig heropend op 1 januari

De Venezolaanse president Nicolás Maduro kondigde maandag zijn voornemen aan om de grensovergangen met Colombia vanaf 1 januari volledig open te stellen, een maatregel die herhaaldelijk is uitgesteld na het herstel van de diplomatieke en commerciële banden tussen de Zuid-Amerikaanse buren.

De betrekkingen tussen de landen werden in 2019 verbroken, maar Maduro heeft gezegd dat het klimaat gunstig is voor betere banden met de verkiezing van Gustavo Petro als Colombia’s eerste linkse president. De buren hervatten de diplomatieke betrekkingen in september.

“Ik ga aankondigen dat we vanaf 1 januari de grens met Colombia in het hele westen van Venezuela volledig openstellen voor voertuigen, motoren en vrachtwagens”, zei Maduro op de staatstelevisie.

“We bereiden alles voor om te voldoen aan wat we hebben aangekondigd, om te voldoen aan wat is beloofd aan president Gustavo Petro,” zei hij.

Petro heeft Maduro erkend als de legitieme president van Venezuela. Zijn voorganger, Iván Duque, had samen met tientallen andere landen gezegd dat Maduro in 2018 via frauduleuze verkiezingen aan de macht was gekomen.

Petro bevorderde ook de heropening van de gezamenlijke grens van de landen op 26 september. Symbolisch werd de oversteek van vrachtwagens van beide kanten van de grens toegestaan, terwijl er beperkingen bleven voor particuliere voertuigen en bussen.

In de eerste week van november arriveerde de eerste commerciële vlucht van een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij in jaren in Venezuela. Voorlopig hebben alleen de kleine Colombiaanse staatsluchtvaartmaatschappij Satena en het Venezolaanse Turpial en Laser toestemming van de Venezolaanse autoriteiten om de route te exploiteren.

Bron :
Foto:Matias Delacroix