Nieuw soort goudkleurige kikker ontdekt in Colombia

Een team van wetenschappers, waaronder het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) kondigde de ontdekking aan van een nieuw soort goudkleurige kikker uit de nevelwouden van de hoge Andes in Colombia. Zijn naam, Pristimantis dorado, herdenkt zowel de kleur (dorado betekent ‘gouden’ in het Spaans) als El Dorado, een mythische stad van goud eeuwenlang gretig gezocht door de Spaanse conquistadores in Zuid-Amerika.

“De Spanjaarden veronderstelden het goud als Colombiaanse rijkdom, maar vandaag begrijpen we dat het echte rijkdom van het land in de biodiversiteit ligt”, zegt Andrew Crawford, van STRI en faculteitslid aan de Universidad de Los Andes.

goudkleurige kikker ontdekt in Colombia

De buitengewoon diverse groep waartoe deze nieuwe soort kikker behoort, Pristimantis, omvat 465 erkende soorten, 205 van hen leeft in Colombia. Het bergachtige terrein van de Andes heeft waarschijnlijk geleid tot de evolutie van zoveel verschillende kikkers. De eieren ontwikkelen zich direct tot kleine baby kikkers, zonder de tussenkomst van een kikkervisje.

De nieuwe kikkersoort is ongeveer 1,7 centimeter groot. Daarmee is het één van de kleinere kikkertjes in het geslacht Pristimantis. De grootste kikker uit dit geslacht worden zo’n 5 centimeter groot.

goudkleurige kikker ontdekt in Colombia
Veel mannelijke kikkers proberen de aandacht van vrouwtjes te trekken door geluid te produceren met een kwaakblaas. De nieuwe soort mist zo’n kwaakblaas, maar slaagt er wel in om een soort klik-geluidjes te maken.

De nieuwe soort werd gevonden in struiken langs de kant van de weg op ongeveer 2600 meter hoogte in de buurt van het nationale park Chingaza, zo’n 16 kilometer ten oosten van Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Een ontdekking zo dicht bij een grootstedelijk gebied van bijna 10 miljoen inwoners, laat zien hoe groot deel van de biodiversiteit van onze planeet nog ontdekt moet worden.

“Met deze nieuwe soort telt Colombia nu 800 soorten amfibieën,” vertelt onderzoeker Andrew Crawford. Er is slechts één land dat meer soorten amfibieën telt en dat is Brazilië. “Elk jaar worden er steeds meer nieuwe soorten amfibieën ontdekt en beschreven. Op dit moment kunnen we nog steeds niet inschatten wat de uiteindelijke diversiteit van de amfibieën zullen zijn”.