Nieuwe aanslag op de Trasandino oliepijpleiding in Nariño

In een week tijd is de Trasandino oliepijpleiding in het departement Nariño getroffen door twee aanslagen. De Colombiaanse autoriteiten gaan er vanuit dat de aanslag het werk is van guerrillabeweging ELN.

Het incident heeft zich voorgedaan in de regio San Francisco, in de gemeente Ricaurte, een gebied dat in de afgelopen jaren voortdurend is getroffen door dit soort gewelddadige acties tegen de olie-infrastructuur.

Oliebedrijf Ecopetrol meldde dat er vandaag in de vroege ochtenduren in de regio van San Francisco een aanslag was op de Trasandino oliepijpleiding. De gemeentelijke coördinator van rampenbestrijding en crisisbeheersing, Carlos Andres Bravo, meldde dat de natuur geen schade had opgelopen omdat er op dat moment geen transport van ruwe olie was.

Ecopetrol bevestigde later dat er geen grote milieuschade is geregistreerd, omdat er geen olieverlies was. Bravo zei dat de aanslag nog niet is opgeëist, hoewel de aanwezigheid van leden van het ELN in het gebied constant is.

Vorige week vond er al eerder een aanslag plaats op de olie-infrastructuur in Nariño. In de omgeving van Tumaco werd door middel van explosieven een oliepijpleiding opgeblazen.

Guerrillabeweging ELN blaast vaker oliepijpleidingen op als verzet tegen de aanwezigheid van multinationale bedrijven in de mijnbouw- en oliesector, waarbij zij beweren dat zij natuurlijke hulpbronnen bezitten zonder dat de bevolking of de economie er profijt van heeft.