Nieuwe soort kikker in Colombia ontdekt

In de gemeente Arabuco is een nieuwe kikker ontdekt met gele wenkbrauwen, die de mogelijkheid heeft om vocht vast te houden.

Colombia het land met de op een na grootste biodiversiteit ter wereld is de thuisbasis van enkele 800 amfibieën. Deze maand voegt zich een ander soort zich bij de uitgebreide familie van de koudbloedige wezens ofwel de Pristimantis Macrummendozai.

Nieuwe-kikker-ontdekt-in-Colombia-3

In Arabuco, departement Boyaca, op de hoogvlaktes van Iguaque Merchan complex, hebben onderzoekers van het Humboldt Instituut een nieuwe soort kikker ontdekt, die gele wenkbrauwen heeft en de naam Pristimantis Macrummendozai  heeft gekregen. De kikker heeft de mogelijkheid om vocht vast te houden door de plooien in de huid.

Deze kikker leeft in de Páramos (hoogvlaktes tussen de 3500 en 5000 meter) en kan zich aanpassen op vlakke, droge en rotsachtige gebieden. De kikker heeft een donkere kleur en is gecamoufleerd om zich te kunnen verbergen voor roofdieren en kan warmte absorberen in het koude Páramos. In tegenstelling tot andere soorten, legt de kikker zijn eieren in de vochtige grond om zich te reproduceren.

Nieuwe-kikker-ontdekt-in-Colombia-2

Met deze ontdekking zijn er tien andere soorten kikkers die leven en zich voortplanten in de hoge berggebieden, de Páramos van Chingaza, Santurbán, Almorzadero, Cundinamarca, Guantiva, Pisba en Sumapaz.

R. Acosta Andres Galvis, curator van het Humboldt Instituut, zegt dat hoewel deze bevindingen bemoedigend zijn er nog volop veldwerk is in het grote gebied waar nog wetenschappelijke hiaten te vinden zijn.

Het land behoort tot een van de meest diverse landen ter wereld. Volgens het Humboldt Instituut is de eerste stap om de rijkdom en de diversiteit van de ecosystemen in Colombia te inventariseren en te documenteren, de wetenschappelijke basis om inzicht te krijgen in de mega-diversiteit.