Nog een verkrachting gemeld van een inheems meisje door soldaten

Maandag werd een nieuw geval van seksueel misbruik door soldaten van een inheemse minderjarige gemeld, ditmaal in het departement Guaviare.

Dit incident, dat volgens het leger plaatsvond in september 2019, wordt toegevoegd aan het incident dat vorige week plaatsvond in het dorp Santa Cecilia de Pueblo Rico, Risaralda, waar zeven soldaten een inheems meisje uit het Embera Chamí reservaat verkrachtten.

In een verklaring betreurde het Commando van de Tweeëntwintigste Jungle Brigade, een eenheid van de Vierde Divisie, over het seksueel misbruik van de minderjarige in Guaviare, waarbij de militairen betrokken waren, en zei dat er reeds een onderzoek loopt.

Deze zaak, onthuld door de adjunct-directeur van de Stichting voor Vrede en Verzoening, Ariel Ávila, geeft aan dat het 15-jarige meisje zes dagen lang is verkracht door twee soldaten van het Joaquín París Infanterie Bataljon, die haar gegijzeld hielden zonder haar te voeden in een kamer van het militair garnizoen, dat gevestigd is in San José del Guaviare, de hoofdstad van de regio.

Ávila voegt eraan toe dat het meisje van de Nukak bevolking erin slaagde te ontsnappen en vervolgens naakt verscheen, op 12 september 2019, waar ze werd geholpen door de lokale autoriteiten. De klacht is gebaseerd op documenten en zeven rapporten van verschillende instellingen waarin de ontvoering en verkrachting van de minderjarige wordt gemeld. Ávila zegt dat het leger op de hoogte was van de zaak en dat de autoriteiten tijdig hadden gehandeld, maar de klacht kwam toen niet verder. Volgens Ávila was er sprake van “nalatigheid” van het Openbaar Ministerie van Guaviare.

De Nukak zijn een jager-verzamelaarsvolk dat leeft in de jungles van Oost-Colombia, tussen de rivieren Guaviare en Inírida. Hoewel hun bestaan bekend is sinds het midden van de jaren ’60, begonnen ze pas in 1988 meer contact te krijgen met de rest van de maatschappij toen ze in de stad Calamar aankwamen op de vlucht voor de vervolging van de kolonisten.

Bron :
Foto:Alexis Múnera