Noorwegen staat garant voor vredesonderhandelingen tussen Colombiaanse regering en FARC-dissidenten

Noorwegen accepteerde de uitnodiging van Colombia om garant te staan ​​voor de onderhandelingen die de regering voert met die groep, de grootste dissidente groep van de uitgestorven guerrilla van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

Noorwegen heeft de uitnodiging van Colombia geaccepteerd om zich garant te stellen voor de onderhandelingen van de regering met de grootste dissident van de nu uiteengevallen guerrillagroep FARC, zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide vrijdag.

De Noorse minister noemde het “positief” dat de Colombiaanse regering en de opstandige groep vredesbesprekingen beginnen en voegde er in een verklaring aan toe dat zijn land de uitnodiging heeft geaccepteerd in het proces dat streeft naar een vreedzame oplossing “in het belang van de burgerbevolking van Colombia”.

Noorwegen staat ook garant in de onderhandelingen tussen Colombia en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) die in 2022 begonnen.

Op 16 oktober begon de Colombiaanse regering aan de formele fase van de onderhandelingen met de zelfbenoemde Estado Mayor Central (EMC), een gewapende groep die is opgericht door degenen die het historische vredesakkoord niet hebben ondertekend dat er in 2016 in slaagde de geweren van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), ooit de oudste guerrillagroep in Latijns-Amerika, het zwijgen op te leggen.

Colombia en de dissidenten nodigden ook Ierland, Zwitserland en Venezuela uit om garant te staan voor het dialoogproces. Deze landen hebben, samen met Noorwegen, als getuigen opgetreden in de verkennende fasen van de onderhandelingen via vertegenwoordigers.

Volgens de afspraken die de partijen hebben gemaakt, zullen de garanderende landen optreden als bewaarders en getuigen van de bereikte akkoorden, permanent aanwezig zijn aan de dialoogtafel, ondersteuning bieden in tijden van crisis en afspraken maken met andere vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap om de steun voor de onderhandelingen te versterken.

De Colombiaanse regering en het EMC zijn een bilateraal staakt-het-vuren overeengekomen van 17 oktober tot 15 januari 2024, met de mogelijkheid van verlenging, in een poging tot dialoog zonder wederzijdse confrontatie.

Bron :
Foto:rcnradio.com