Obama is “optimistisch” over vrede in Colombia

De Amerikaanse president Barack Obama bedankte de Cubaanse president Raul Castro voor het vergemakkelijken van de vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat hij “optimistisch” is over het bereiken van een vredesakkoord in Colombia en bedankte de Cubaanse regering voor het faciliteren van de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-guerrilla’s.

De Amerikaanse president is in Havana voor een historisch bezoek aan Cuba. Hij is de eerste president van de VS in 88 jaar die het communistische land bezoekt.

Na een bilaterale vergadering verschenen Obama en de Cubaanse president Raul Castro in het Paleis van de Revolutie in Havana.

Op de historische vergadering in Havana was het vredesproces in Colombia een agendapunt. Het vredesproces dat al meer dan drie jaar duurt heeft zijn vaste zetel in Cuba en staat samen met Noorwegen garant voor het proces.

Gelijktijdig met het bezoek van Obama is ook minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Cuba en zal afzonderlijk de onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC ontmoeten om de voortgang van het proces te stimuleren.