Obama ontvangt president Santos in februari

President Juan Manuel Santos zal in februari het Witte Huis bezoeken slechts enkele weken voorafgaand aan de deadline op 23 maart voor wat een historisch vredesakkoord tussen de regering van Colombia en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zou kunnen zijn, meldde het Witte Huis dinsdag.

President Barack Obama en Santos zullen de status van de onderhandelingen bespreken op een “beslissend moment in het vredesproces”, zei het Witte Huis.

De ontmoeting gepland op 4 februari zal een gelegenheid zijn om “de succesvolle samenwerking tussen de Verenigde Staten en Colombia te vieren” en om “de inspanningen van president Santos naar een rechtvaardig en duurzaam vredesakkoord met de FARC te steunen”.

Obama en Santos zullen ook terugblikken op Plan Colombia, een door de VS geleide missie die sinds 2000  met een investering van 10 miljard dollar hulp biedt aan de Colombiaanse regering en de veiligheidstroepen om drugskartels in te palmen, aldus het Witte Huis.

Na drie jaren van onderhandelingen gemedieerd door Noorwegen en Cuba, hebben Colombia en de FARC-rebellen zichzelf een deadline op 23 maart gesteld voor een definitief en alomvattend vredesakkoord.

Vijf decennia van gevechten tussen de Colombiaanse regering en guerrillarebellen hebben 220.000 mensen gedood en hebben miljoenen mensen hun huizen moeten verlaten.

Militieleider bevrijd
Dinsdag werd een rechtse militieleider, beschuldigd van honderden moorden, vrijgelaten uit een Colombiaanse gevangenis.

Paramilitair Ramon Isaza diende acht jaar achter de tralies. Aanvankelijk kreeg hij een veel langere gevangenisstraf, maar als onderdeel van een 2006 vredesakkoord werd zijn tijd verminderd.

Isaza vocht tegen de linkse rebellen, maar streed ook voor de controle van Colombia’s rijke en beruchte Medellin drugskartel.