Officier van justitie van vredestribunaal neemt steekpenningen aan

Een officier van justitie van het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP) is op heterdaad betrapt tijdens het aannemen van steekpenningen, meldden de Colombiaanse autoriteiten vrijdag. 

Officier van justitie, Carlos Bermeo, werd samen met een voormalige senator en twee andere verdachten betrapt  bij het overhandigen van 500.000 dollar aan steekpenningen. Dit vond plaats in twee hotels in het noorden van de stad Bogotá.

De Colombiaanse autoriteiten zeiden in een korte verklaring dat de steekpenningen te maken had met Jesus Santrich.

De voormalige vredesonderhandelaar van de rebellenbeweging FARC, Jesus Santrich, is in april vorig jaar in Bogotá gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich was vredesonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen in Havana, Cuba. Santrich, een van de leiders van de FARC werd door een rechtbank in New York beschuldigd van drugshandel. Santrich werd in zijn woning in Bogotá gearresteerd op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.

In het vredesakkoord, dat in 2016 tussen de rebellen van de FARC en de Colombiaanse regering is gesloten, is afgesproken dat er een vredestribunaal moest komen om de rebellen te berechten. Het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede doet ook zijn recht op leiders van de rebellen. Vorig jaar in juli moesten de leiders zich verantwoorden voor hun daden in het JEP. Jesus Santrich woonde de rechtszaak bij door middel van een videoconferentie vanuit de gevangenis.