Ombudsdienst vraagt ​​aandacht voor 9.800 mensen in Chocó vanwege gewapende staking ELN

Op 13 december kondigde het Omar Gómez Westelijke Oorlogsfront van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) aan dat het vanaf donderdag 15 december een gewapende staking zal starten in het departement Chocó.

Na de aankondiging van de gewapende staking door het ELN, zitten ten minste 9.800 mensen uit de gemeenten Istmina, Medio San Juan, Sipí en Nóvita, die met elkaar verbonden zijn door de San Juan-rivier en zijrivieren, voor onbepaalde tijd in opsluiting.

De Ombudsman legt uit dat deze bevolkingsgroep getroffen wordt door de beperking in termen van mobiliteit en ook in hun dagelijkse activiteiten op het gebied van voedsel en voedseltransport, evenals toegang tot gezondheidsdiensten en dagelijkse activiteiten.

Afgelopen maandag 12 december hebben leden van de Gaitanista Self-Defense Forces of Colombia (AGC) een inval gedaan in de gemeenschap van Afro-afstammelingen van Negría in Isthmina, waarbij één persoon werd vermoord. Daarnaast werden de inwoners geïntimideerd, schade toegebracht aan eigendommen en bezit gestolen.

Als gevolg van deze gebeurtenissen verhuisden 141 inwoners van Negría naar San Miguel in de gemeente Medio San Juan en naar de gemeente Isthmina. Dit jaar werd die gemeenschap al het slachtoffer van drie ontheemdingen in de maanden januari, februari en april.

Volgens de ombudsman, Carlos Camargo , “hebben de Afro- en inheemse gemeenschappen in deze subregio van het midden van San Juan te maken gehad met opeenvolgende gebeurtenissen van opsluiting en massale ontheemding als gevolg van de installatie van explosieven, gevechten met tussenkomst van de burgerbevolking, bedreigingen, beperkingen en bevolkings- en territoriale controle door illegale groepen”.

Volgens de entiteit hebben de gewelddaden zich ontwikkeld in de context van een geschil tussen de ELN-guerrillastrijders en de AGC – Clan del Golfo die de afgelopen twee jaar zijn verslechterd.

Naast de opsluiting van de bevolking is er ook een beperking op de mobiliteit, handel en het vervoer van passagiers en koopwaar van en naar de gemeente Litoral del San Juan, waar 64 gemeenschappen worden getroffen.

In de verklaring van het bureau van de Ombudsman werd benadrukt dat mobiliteit plaatsvindt via de enige weg die de San Juan-rivier is die deze gemeente verbindt met Buenaventura via de gemeente Bajo Calima.

Hoewel de aankondiging van de gewapende staking het niet zegt, maakt deze actie deel uit van de activiteiten die elk jaar door het ELN worden uitgevoerd om de dood van de “guerrillapriester” Camilo Torres Restrepo te herdenken. De revolutionaire priester Camilo Torres kwam in 1966 bij gevechten met Colombiaanse leger om het leven. Na zijn dood werd Torres een icoon voor de guerrillagroep ELN.

De zogenaamde gewapende staking, paro armado, die door de rebellen wordt uitgevoerd in de gebieden waar ze actief zijn, omvatten beperkingen op het vervoer, stilleggen van economische activiteiten en uitgaansverboden.

Bron :
Foto:infobae.com