Ontbossing in Colombia daalde met 29 procent

De ontbossing in Colombia is in 2022 met 29 procent gedaald, tot het laagste niveau in bijna 10 jaar, volgens nieuwe statistieken van de overheid.

De cijfers, die zijn gepubliceerd, laten met name winst zien in regio’s van het Amazoneregenwoud, dat wordt beschouwd als een belangrijke “koolstofdioxideput” voor het vasthouden van broeikasgasemissies in de strijd tegen klimaatverandering.

In een jaar tijd, van 2021 tot 2022, daalde de ontbossing in Colombia van 174.103 hectare (672 vierkante mijl) naar 123.517 hectare (477 vierkante mijl), een daling van bijna 30 procent.

“Dit jaar hebben we een zeer goede reductie boven de doelstelling. De vraag is of we dat in 2024, 2025 en 2026 kunnen volhouden”, zei minister van Milieu Susana Muhamad tegen journalisten in Bogota.

Muhamad zei dat de regering met lokale gemeenschappen heeft samengewerkt om bossen te beschermen en illegale ondernemingen aan te pakken die bijdragen aan ontbossing.

De cijfers komen op het moment dat de linkse regering van president Gustavo Petro belooft haar inspanningen op te voeren om de ontbossing een halt toe te roepen en prioriteit te geven aan milieubescherming.

Zijn regering heeft er bij rijkere landen op aangedrongen buitenlandse schulden kwijt te schelden als onderdeel van een ruil om meer te investeren in het behoud van het Amazonegebied.

Bron :
Foto:bbva.com