Ook Colombia waarschuwt voor zika-virus: niet zwanger worden

Na Brazilië heeft ook de Colombiaanse overheid aan de koppels gevraagd om zwangerschappen de komende maanden te vermijden, vanwege de aanwezigheid van het zika-virus in het land. Dat virus is ongevaarlijk voor volwassenen, maar kan tot geboorteafwijkingen leiden.

“We raden alle koppels die in het land wonen aan om zwangerschappen te vermijden” tijdens de huidige fase van de verspreiding van het zika-virus (ZIKV), “die kan lopen tot juli 2016”, aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht dat al dateert van 7 januari. Daarin vraagt de overheid ook aan vrouwen die al zwanger zijn en op een hoogte van minstens 2.200 meter wonen, om tot juli niet naar zones te reizen die lager gelegen zijn, waar het risico op besmettingen hoger is.

Het virus, dat koorts, huiduitslag en hoofd- en gewrichtspijnen veroorzaakt, wordt verspreid via de “Aedes Aegypti”-mug, die ook de drager is van het dengue- en chikungunyavirus.

In Colombia werden al meer dan 11.000 gevallen van besmettingen met het zika-virus geregistreerd, 459 van hen zijn zwangere vrouwen. Het virus is vooral gevaarlijk voor die vrouwen, omdat het kan leiden tot geboorteafwijkingen of zelfs de dood van de foetus.

In Brazilië werden tussen oktober en januari, op het moment dat het virus zich in het land verspreidde, al meer dan 3.500 gevallen van microcefalie geregistreerd. Dat is een zeldzame aandoening waardoor de schedel van de kinderen erg klein is en een normale ontwikkeling van de hersenen kan verhinderen. Uit analyses blijkt dat de aandoening in vier gevallen veroorzaakt werd door een besmetting met het virus tijdens de zwangerschap.

De Verenigde Staten hebben vrijdag al zwangere vrouwen afgeraden om naar Colombia en dertien andere landen in Latijns-Amerika en in de Caraïben te reizen, waar het virus zich heeft verspreid. (bron:demorgen.be)