Opdrachtgever van moord op voetballer Andrés Escobar gearresteerd

De politie in Colombia heeft mogelijk een doorbraak bereikt in de moord op voetballer Andrés Escobar en denkt nu eindelijk de opdrachtgever gevonden te hebben: drugsbaron Juan Santiago Gallon Henao.

De vermoedelijke opdrachtgever van de aanslag op de international, die op het WK van 1994 een eigen doelpunt maakte, is opgepakt.

Juan Santiago Gallon Henao werd gearresteerd in Cucuta, een stad langs de Venezolaanse grens, tijdens een massieve drugsoperaties. De arrestatie van drugsbaron Juan Santiago Gallon Henao volgt na een onderzoek naar drugshandel vanuit Colombia richting Europa.

Colombia werd voor het WK 1994 getipt als een van de mogelijke verrassingen, maar onder meer door een eigen goal van Andrés Escobar tegen gastheer Amerika eindigde het avontuur in de groepsfase.

Kort na thuiskomst op 2 juli 1994 werd de 27-jarige Escobar doodgeschoten in een buitenwijk in Medellin. Humberto Castro werd na de moord gearresteerd en als dader veroordeeld tot 43 jaar cel. Na elf jaar werd hij wegens goed gedrag vrijgelaten. Maar wie écht de touwtjes in handen had bleef jarenlang een goed bewaard geheim.

De Colombiaanse international zou het slachtoffer geworden zijn van een sportweddenschap die door zijn eigen goal verkeerd uitpakte en het kartel op die manier miljoenen kostte.