Oppositie verslaat Petro’s coalitie bij regionale verkiezingen

Colombia hield zondag de regionale verkiezingen, waarbij burgers stemden om 1.102 burgemeesters, 32 gouverneurs, 12.072 raadsleden, 418 afgevaardigden en 6.885 gemeenteraadsleden te kiezen. Ze treden allemaal aan op 1 januari 2024 en blijven in functie tot 31 december 2027.

Na het sluiten van de stembussen voor de regionale verkiezingen werden de rapporten van de hertelling van de stemmen in de stembureaus in het hele land bekend gemaakt. Opvallend was dat de linkse president van Colombia, Gustavo Petro, een nederlaag heeft opgelopen, waarbij oppositiekandidaten de verkiezingen voor burgemeester, gouverneur en raadslid door het hele land overtroffen.

Kiezers in alle grote steden van Colombia, inclusief de hoofdstad Bogotá, hebben de bondgenoten van Petro zondag afgewezen tijdens burgemeestersraces, terwijl slechts twee gouverneurs van de 32 departementen werden gekozen die gesteund worden door Petro’s coalitie van het Historisch Pact.

Carlos Fernando Galán wordt de nieuwe burgemeester van Bogotá en de vervanger van Claudia López. Galán won met 49% van de stemmen. Het was de derde keer dat hij de post ambieerde. Met 17.789 stembureaus die zich meldden, had de kandidaat een totaal van 1.497.596 stemmen, waarmee hij Juan Daniel Oviedo ver achter zich liet met 614.233 stemmen, oftewel 20,10% van de stemmen. Gustavo Bolivar werd derde met 571.591 stemmen, wat velen als een nederlaag voor Petro beschouwen.

In Medellín, de tweede stad van Colombia en een bolwerk van de oppositie, werd een bondgenoot van Petro vervangen door voormalig burgemeester Federico Gutiérrez. Gutiérrez, een felle criticus van Petro die de stad eerder van 2016 tot 2019 leidde, deed vorig jaar mee aan de presidentiële race. De kandidaat van de Creamos-partij, die zich heeft ontpopt als een van de belangrijkste tegenstanders van de nationale regering, won de verkiezing met 72,70% van de stemmen, waarbij 32,35% van de stembureaus werd geteld, tegen zijn belangrijkste tegenstander Juan Carlos Upegui, de running mate van oud-burgemeester Daniel Quintero.

En in Cali, de hoofdstad van het departement Valle del Cauca, ging de overwinning ook naar politieke partijen die zich verzetten tegen de uitvoerende macht: de verkiezingen werden gewonnen door Álvaro Alejandro Eder Garcés van Revivamos Cali, gesteund door Cambio Radical, Nuevo Liberalismo en de Conservatieve Partij. De voormalige vredesonderhandelaar van de regering (ELN – Quito 2016 en FARC – Havana 2012-2014) won met meer dan 40% van de stemmen tegen zijn grootste rivaal bij deze verkiezingen, de bekende zakenman Roberto ‘el Chontico’ Ortiz. “We gaan Cali verenigen om het vooruit te helpen,” zei de kandidaat, die op 1 januari 2024 het bestuur van de hoofdstad van Valle del Cauca op zich zal nemen.

Analisten zeiden dat de uitslag van zondag de president, wiens bestuur als burgemeester van Bogotá werd gekenmerkt door soortgelijke disfuncties, er waarschijnlijk niet toe zal dwingen zijn ambities in te tomen. Hij heeft vaak publiekelijk geruzied met burgemeesters, waaronder de vertrekkende leider van Bogotá, Claudia López, over het in aanbouw zijnde metrosysteem van de stad.

“Het was een beslissende nederlaag, maar Petro en het Historisch Pact blijven machtig in het congres,” zegt Jorge Restrepo, een professor economie aan de Javeriana Universiteit in Bogotá. “Petro zal vasthouden aan zijn hervormingen en zal zich sterk verzetten tegen de nieuw gekozen burgemeesters en gouverneurs.”

Bron :
Foto:eltiempo.com, caracol.com.co, elespectador.com