Osorio verslaat Higuita en Bernal en wint Colombiaans kampioenschap op de weg

Zondag werd in Colombia de nationale titel op de weg gereden en had een verrassende winnaar, terwijl de herboren Bernal voor brons ging. Alejandro Osorio (GW Erco Shimano) spaarde een beetje extra in zijn benen uit een vroege ontsnapping en versloeg Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) en Egan Bernal (Ineos Grenadiers) om zijn eerste Colombiaanse nationale titel te winnen.

Alejandro Osorio voltooide het 212,5 kilometer lange parcours in en rond Tunja in 4:53:23, met slechts vier seconden achterstand op de WorldTour-achtervolgers.

Met nog 50 km te gaan begonnen Bernal en Higuita de achtervolging in een select peloton met Brandon Rivera (Ineos Grenadiers), Jonathan Chaves (Nu Colombia) en Kevin Castillo (Team Sistecredito).

Suaza was de eerste leider uit de kopgroep die in de slotkilometers een aanval lanceerde, maar Alejandro Osorio counterde. Hij opende een gat dat hem een voorsprong gaf, en hij kon de finish overschrijden voordat Higuita, de wegkampioen van 2022, en Bernal, de laatste zilveren medaillewinnaar in 2020, de vangst konden halen.

De andere Colombiaanse tenoren kwamen niet echt in het stuk voor. Einer Rubio werd 9e, Harold Tejada 12e, Nairo Quintana 26e, Esteban Chaves 27e, Daniel Felipe Martinez 28e en Ivan Ramiro Sosa 29e.

Bron :
Foto: Gobernación de Boyacá