Overheid en FARC komen donderdag bijeen in Cartagena

Woensdag zullen leden van de FARC naar Cartagena afreizen om een dag later bijeen te komen met de president Juan Manuel Santos, en andere hoge regeringsfunctionarissen om de balans op te maken van de uitvoering van het vredesakkoord.

Op 24 november kwamen president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko bijeen om het vredesakkoord dat toen precies een jaar bestond te evalueren. Ze hebben uitvoerig het overzicht van alle punten van het akkoord besproken en zijn er op gericht om het verder uit te voeren. De partijen hebben ingestemd meer permanente bijeenkomsten te organiseren om de volledige uitvoering van het vredesakkoord te waarborgen.

De eerste bijeenkomst zal donderdag in Cartagena plaatsvinden waar president Juan Manuel Santos en Iván Márquez, voormalig hoofdonderhandelaar van de FARC, de gesprekken zullen leiden.

De bijeenkomst worden bijgewoond door de ex-presidenten van Spanje, Felipe González en van Uruguay, Pepe Mujica. Vanuit de regering zullen de minister van Binnenlandse Zaken Guillermo Rivera, de hoge commissaris voor vrede, Rodrigo Rivera en de minister van postconflict, Rafael Pardo. De FARC wordt vertegenwoordigd door hun leiders Pablo Catatumbo, Iván Márquez, pastor Alape en Victoria Sandino. De aanwezigheid van Rodrigo Londoño alias Timochenko, hoofd van de politieke organisatie, is nog niet bevestigd.