Pasto viert Carnaval de Negros y Blancos

In San Juan de Pasto, de hoofdstad van departement Nariño, gaat het Carnaval de Negros y Blancos vandaag van start. Het is het grootste en belangrijkste feest in het zuiden van Colombia en duurt van 2 tot 7 januari.

Carnaval de Negros y Blancos-02

Dit feest is een vertegenwoordiging van verschillende culturen uit de samenleving van Nariño en is voorbeeld van een samensmelting van verschillende gewoonten en artistieke uitingen van inheemse volkeren, Afro-Colombiaanse en Spaanse gemeenschappen.

Het voorprogramma of ook wel precarnaval genoemd begon al op 28 december met de dag van de onschuldigen, 30 december de Serenades van Pasto en op de laatste dag van het jaar een parade van grote poppen die vervolgens in het nieuwe jaar verbrand worden.

Carnaval de Negros y Blancos

Vandaag begint het carnaval met een optocht van de verschillende gemeenschappen uit de omgeving van Pasto waarbij de culturele rijkdom van de regio’s te zien is door middel van dans, muziek en traditionele kleding.
De grootste publiekstrekkers zijn op 5 januari Carnaval de Negros en 6 januari Carnaval de Blancos waarbij de deelnemers op dag 5 zwart zijn geschilderd en dag 6 wit zijn gemaakt door verf of meel.  De optocht van de zwarten en witten wordt vergezeld met prachtige praalwagens.

Carnaval de Negros y Blancos-01

De beginselen van dit grote feest begon in al 1808 waarbij de slaven zich uiten tegen de onderdrukking. Op de vijfde van januari werd de dag dat de slaven een vrije dag kregen gevierd.
Het carnaval in Pasto staat net zoals het carnaval in Barranquilla op de lijst van cultureel erfgoed van UNESCO.