PCR-test vereist voor reizigers die aankomen in Colombia

Alle reizigers die in Colombia aankomen moeten voortaan een PCR-test met een negatief resultaat en met een afgiftedatum van niet meer dan 96 uur aan kunnen tonen. Dit is vastgesteld door het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid in resolutie 2532 die op 31 december 2020 is uitgevaardigd.

Het besluit van het ministerie van Volksgezondheid is genomen naar aanleiding van de uitspraak van een rechtbank in Bogotá eind november, die heeft bevolen dat deze coronatests opnieuw op de luchthavens moeten worden uitgevoerd om de verspreiding van het virus in het land te voorkomen.

De PCR-test moet uiterlijk 96 uur voor het instappen worden afgegeven en is verplicht voor alle personen vanaf de leeftijd van nul die vanuit het buitenland in Colombia aankomen, ongeacht of ze de Colombiaanse nationaliteit hebben of niet.

Het ministerie herhaalde ook dat passagiers met koorts of ademhalingssymptomen die verband houden met covid-19 en degenen die niet eerder hun gezondheidstoestand in de Check-Mig-app hebben gevuld, niet aan boord mogen komen.

De resolutie geeft echter aan dat passagiers die geen PCR-test hebben, alleen aan boord mogen komen als ze “aangeven dat ze moeite hebben gehad om de test te doen of het resultaat binnen de voor de vlucht gestelde tijd te behalen”. Men moet dan bij het verlaten van het vliegtuig een PCR-test ondergaan en gedurende 14 dagen preventief in isolatie worden gehouden. Als de test negatief is, mag men uit het isolement worden gehaald. De kosten voor de PCR-test en van de preventieve isolatie worden zelf door de reiziger betaald.

Anderzijds geeft het Ministerie van Volksgezondheid aan dat er twee of meer maskers moeten worden meegenomen als de vlucht meer dan twee uur duurt en dat kinderen boven de twee jaar er gebruik van moeten maken. Het raadt ook aan om niet te eten of te praten tijdens de reis, om besmetting door druppels en aerosolen te voorkomen.

Bron :
Foto:fernando zhiminaicela