Pedro Causil debuteert op de 1000 meter in PyeongChang

De Colombiaanse schaatser Pedro Causil debuteerde maandag op de 500 meter schaatsen in PyeongChang. Vrijdag maakte hij ook zijn debuut op de Olympische Winterspelen voor de 1000 meter.

De in Cartagena geboren schaatser zette niet een snelle tijd neer, maar kan zich zelf wel bekronen als eerste Latijns-Amerikaan die aan dit onderdeel heeft meegedaan.

Causil eindigde 2,76 seconden achter de Nederlandse kampioen Kjeld Nuis en werd uiteindelijk 34e.

Causil, die in de race opnam tegen de Japanner Daichi Yamanaka, maakte een tijd van 1 minuut, 10 seconden en 71 honderdsten, ver van zijn beste record van 1:08.83.

“Ik weet op dit moment niet goed wat ik moet denken. Het was altijd een afstand die me veel energie kostte, maar vandaag was het iets meer dan normaal. Nu rusten en kijken wat kan worden verbeterd”, zei de Colombiaan na de race.

“Ik heb geen excuses voor lichamelijke conditie, voorbereiding of ziekte. Het was gewoon een race die erg slecht verliep en dat maakt me een beetje boos. Als je de redenen niet vindt, is het ingewikkeld”, voegde hij eraan toe.

Pedro Causil, een grote naam in de wereld van de inlineskaters, nam afscheid van zijn deelname aan de Olympische Spelen in PyeongChang. Of hij zal deelnemen aan de volgende Olympische Winterspelen in Peking 2022 hangt af van veel factoren. “We zijn op zoek naar een grote sponsor, want trainen en leven in het buitenland is erg duur”, zei Causil.

Zaterdag verschijnt de Colombiaanse Laura Gómez op het ijs tijdens de halve finale schaatsen van de massastart 16 rondes. De halve finale wordt zaterdag om 12 uur live uitgezonden vanuit het Gangneung Ice Arena.