Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia niet gelukkig met toewijzen domeinnaam aan Amazon

Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia zijn niet gelukkig met het recente besluit van domeinnaambeheerder Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) om e-commercegigant Amazon het domein .amazon toe te wijzen. De landen stellen dat het domein verwijst naar hun geografische ligging en daarom niet exclusief zou moeten worden toegewezen aan een bedrijf.

ICANN is verantwoordelijk voor het toezicht op internetadressen en beheert als onderdeel hiervan topleveldomeinnamen. Vorige week maakte ICANN bekend het topleveldomein .amazon toe te wijzen aan Amazon. Belanghebbenden krijgen dertig dagen de tijd commentaar in te dienen op dit besluit.

‘Inadequaat toezicht op het internet’

Van deze mogelijkheid maken de Peruaanse president Martin Vizcarra, de Colombiaanse president Ivan Duque, de Ecuadoraanse president Lenin Moreno en Boliviaanse president Evo Morales gebruik. De presidenten willen hun krachten bundelen om hun landen te beschermen tegen wat zij omschrijven als ‘inadequaat toezicht op het internet’.

In een gezamenlijke verklaring noemen de vier presidenten het besluit van ICANN een ‘ernstig precedent voor het prioriteren van private commerciële belangen boven die van publiek beleid van overheden, de rechten van inheemse volkeren en het behoud van de Amazon’. Ook wijzen de presidenten erop dat landen in Latijns-Amerika en het Caribische gebied in 2013 al hebben afgesproken iedere poging om de naam Amazone of andere namen die refereren naar geografische locaties, historie, cultuur of natuur zonder toestemming van de landen in deze regio toe te wijzen aan een derde partij af te zullen wijzen.

Bron :
dutchitchannel.nl, (Wouter Hoeffnagel)