Peru verklaart Colombiaanse president “persona non grata”

Het Peruviaanse Congres heeft vrijdag de Colombiaanse president Gustavo Petro “persona non grata” verklaard naar aanleiding van zijn uitspraken waarin hij de Peruaanse politie met “nazi’s” vergelijkt.

De motie, waarin de regering werd gevraagd ervoor te zorgen dat Petro “het nationale grondgebied niet betreedt”, kreeg 72 stemmen voor, 29 tegen en zeven onthoudingen.

De motie tot embargo van de Peruaanse president verwees naar enkele uitspraken die Petro vorige week deed om de uitgebreide inzet van politie in het historische centrum van Lima als reactie op een anti-regeringsdemonstratie te veroordelen.

“In Peru marcheert (de politie) als nazi’s tegen het eigen volk, waarbij het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt geschonden,” zei Petro.

Hij heeft de Peruaanse strijdkrachten bekritiseerd voor het onderdrukken van de protesten die de afgelopen twee maanden in het buurland hebben gewoed.

De Colombiaanse president zei dat de conventie “niet alleen van toepassing is op linkse regeringen”.

“Wie dat doet, meet met twee maten. Het geldt voor alle regeringen en dat is ons standpunt,” zei hij.

De Commissie Buitenlandse Zaken van het Peruaanse Congres, onder leiding van de conservatieve wetgever María del Carmen Alva, keurde de motie dinsdag goed.

Alva zei dat de uitspraken van Petro “betreurenswaardig” en “echt beschamend” waren en “niet kunnen worden toegestaan door een president van een broederland.”

Vrijdag vertelde ze de wetgevers dat het Peruaanse Congres “de nationale politie verdedigt” door Petro te veroordelen.

De motie verwierp Petro’s “onaanvaardbare” en “beledigende” uitspraken tegen de politie, de Peruaanse staat en “alle Joodse mensen” Petro had “de Holocaust gebagatelliseerd”.

In januari uitte de Peruaanse regering haar “krachtig protest tegen een daad van inmenging” van Petro in de interne politieke aangelegenheden van Peru, nadat de Colombiaanse regering de gedwongen uitzetting van honderden demonstranten op een universiteit in Lima had veroordeeld.

Petro erkende de Peruaanse president Dina Boluarte niet, die in december de plaats innam van de gekozen president Pedro Castillo nadat de politie de voormalige president had gearresteerd toen hij probeerde het Congres te ontbinden. De Colombiaanse president heeft Castillo herhaaldelijk verdedigd.

Bron :
presidencia.gov.co