Petro benadrukt dat Colombia niet meer olie-, gas- en kolenexploratie zal uitbesteden

President Gustavo Petro, die eerder deze week aankondigde niet te zullen deelnemen aan het World Economic Forum (WEF), bevestigde maandag dat de deelname van Colombia aan het WEF in Davos, Zwitserland, toch zal worden hervat.

In zijn eerste toespraak van het World Economic Forum drong president Gustavo Petro vandaag erop aan dat alle landen de stap moeten zetten van ‘discours naar praktijk’ en actie moeten ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken.

Het staatshoofd wees erop dat “Colombia sinds mijn regering de mogelijkheid verdedigt om de klimaatcrisis op te lossen op basis van een sprong voorwaarts in de opvatting van de mensheid over de natuur, over haar planeet”.

Petro gaf aan dat deze maatregelen “ongetwijfeld ingrijpende politieke veranderingen, transformaties van de samenleving en haar conceptie” met zich meebrengen, en om deze reden verzekerde hij dat “Colombia, bijvoorbeeld, heeft besloten om geen contracten meer af te sluiten voor olie-, gas- en kolenexploratie”.

De president herhaalde dat Colombia’s beslissing om niet meer steenkool te exploreren in het algemeen is “als een demonstratie van de behoefte die we hebben in onze wereldeconomie voor steenkool”, die “veel complexer zou zijn in landen als de Verenigde Staten, de Europese Unie of China”.

“Maar daarnaast willen we alternatieve manieren laten zien om zin te geven aan het leven, aan de intensiteit van het leven in een koolstofarme wereld, en die mogelijkheid ligt precies in de relatie met de natuur,” voegde hij eraan toe.

Bron :
presidencia.gov.co