Petro: Colombia breekt met Israël als het zich niet houdt aan staakt-het-vuren Gaza

President Gustavo Petro, verzekerde vandaag dat zijn land de diplomatieke betrekkingen met Israël zal verbreken als het de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over een staakt-het-vuren in Gaza, waarover de dag ervoor was overeengekomen, niet respecteert.

Gisteren heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Amerika gebruikte zijn veto niet om de resolutie tegen te houden. De resolutie roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza gedurende de ramadan, de islamitische vastenmaand, en om de onmiddellijke vrijlating van alle nog door Hamas vastgehouden gijzelaars.

“Een resolutie over een staakt-het-vuren in Gaza komt eindelijk unaniem uit de Raad van de Verenigde Naties. “Ik nodig de naties van de wereld uit om ervoor te zorgen dat als Israël dit staakt-het-vuren verbreekt, zij ook de diplomatieke betrekkingen met dat land verbreken”, schreef de president gisteren op zijn X-account.

In een ander bericht dat de dag ervoor ook werd uitgezonden, waarschuwde Petro ook voor het bloedbad waaraan de Palestijnen worden blootgesteld.

“Toen de Verenigde Staten de atoombom in Hiroshima lieten ontploffen, stierven daar ruim 77 duizend. Tegenwoordig zijn in een land dat veel kleiner is dan Japan, Palestina, en in een stad kleiner dan Hiroshima: Gaza, ruim 32 duizend mensen omgekomen bij bombardementen. Het is hetzelfde verhaal, zei hij.

“Een grote militaire macht die zonder publieke controle door de grote hoofdsteden van de planeet wordt gebruikt om hun orde aan de mensheid op te leggen, terwijl deze onbewust naar uitsterven wordt geleid”, zei hij.

Ook het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken steunde de resolutie in een verklaring waarin het zich uitsprak “voor een fundamentele oplossing die de genocide stopt en reageert op de humanitaire crisis in die regio.”

In dezelfde lijn die gisteren werd verdedigd, waarschuwde de Colombiaanse president vandaag opnieuw op zijn X-account dat “als Israël zich niet houdt aan de resolutie van het staakt-het-vuren van de Verenigde Naties, we de diplomatieke betrekkingen met Israël zullen verbreken.”

Bron :
Foto:lafm.com.co