Petro waarschuwt Clan del Golfo: “Als het niet ontmanteld wordt, zal het vernietigd worden door de staat”

Op zaterdag 17 februari had president Gustavo Petro een ontmoeting met de bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, Olaf Scholz, na zijn bezoek als enige Zuid-Amerikaanse leider die was uitgenodigd voor de Wereldveiligheidsconferentie in München. Bij zijn vertrek legde de Colombiaanse president een verklaring af aan de media over de recente aanvallen van Clan del Golfo.

Het staatshoofd veroordeelde de hevige gevechten tussen leden van Clan del Golfo, die misdaden plegen tussen het noordoosten van Antioquia en het zuiden van Bolivar, en troepen van de strijdkrachten, waarbij vrijdag vier soldaten omkwamen en zeven gewond raakten. Hij verzekerde dat de regering niet in onderhandeling is met deze groep en dat hun activiteiten praktisch gericht zijn op de illegale economieën die de staat treft:

“Clan del Golfo is niet in onderhandeling met de regering en hun activiteiten zijn gericht op de illegale economieën die we aanpakken, in de mate dat we de illegale goudeconomie vernietigen door de kleine mijnwerker te beschermen en de cocaïne-economie treffen, zullen deze groepen tegen de regering en de bevolking optreden en zullen we reageren, als ze niet in staat zijn om zichzelf te ontmantelen, zullen ze door de staat worden vernietigd”.

Hij gaf ook aan dat het geweld in Colombia geregionaliseerd is en verband houdt met deze praktijken. Daarom is een van de fundamentele pijlers van de regering het vervangen van illegale economieën door legale en welvarende economieën:

“In de mate dat we de illegale goudeconomie vernietigen door kleinschalige mijnwerkers te beschermen, die regeringen vergeten zijn te beschermen, en we de cocaïne-economie treffen zoals we nu doen – tientallen tonnen zijn in beslag genomen in de afgelopen dagen – in dezelfde mate zullen deze groepen optreden tegen de regering en tegen de bevolking, dit is het effect, een effectieve strijd tegen de illegale economie door de regering en we zullen reageren, als ze niet in staat zijn om hun groepen te ontmantelen zoals we hebben gevraagd, zullen ze gewoon vernietigd worden door de staat”.

Ontmoeting met bondskanselier Olaf Scholz

De president herhaalde het belang van samenwerking met Duitsland ter ondersteuning van de vredesprocessen in Colombia en nodigde kanselier Scholz uit voor een bezoek aan Colombia in het kader van de COP16 over biodiversiteit, die zal plaatsvinden van 21 oktober tot 2 november 2024.

Deze top zal tussen de 12.000 en 15.000 wereldleiders en deskundigen bijeenbrengen om gezamenlijke doelen te definiëren om de biodiversiteit te beschermen met de nadruk op de gezondheid van ecosystemen en soorten.

In zijn verklaringen vermeldde hij dat Colombia ook het voorzitterschap en covoorzitterschap van CELAC op zich zal nemen en dat er samen met Denemarken een team zal worden samengesteld voor de volgende bijeenkomst rond het overwinnen van de klimaatcrisis en oorlogen.

Bron :
Foto:caracol.com.co