Petro zegt dat kogels en raketten van strijdkrachten gestolen zijn door corruptie

President Gustavo Petro zei dinsdag dat bij inspecties van legerbasissen in februari en april bleek dat er meer dan een miljoen kogels, duizenden explosieven, waaronder granaten, en een aantal raketten ontbraken op militaire bases.

Petro voegde in een gezamenlijke verklaring met de minister van Defensie en het hoofd van de strijdkrachten eraan toe dat hij opdracht heeft gegeven om alle corruptienetwerken binnen de veiligheidstroepen te ontmantelen.

“De enige manier om dit soort ontbrekende inventaris te verklaren is dat er al lange tijd netwerken bestaan van mensen in het leger en burgers die zich toeleggen op massale wapenhandel, waarbij ze legale wapens van de Colombiaanse staat gebruiken,” zei Petro.

De wapens zullen naar Colombiaanse gewapende groepen zijn gegaan, zei de president, en kunnen naar Haïti zijn gesmokkeld of op de internationale zwarte wapenmarkt zijn gebracht.

“We moeten zonder twijfel de strijdkrachten, net als elke andere tak van de overheid, volledig scheiden van elk incident van corruptie. Dat is de enige manier om de veiligheid van onze burgers en van de strijdkrachten zelf te garanderen.”

Meer dan 1,3 miljoen 5,56mm kogels worden vermist uit voorraden op twee militaire bases in Tolemaida in centraal Colombia en in de provincie La Guajira, samen met honderdduizenden kogels van andere kalibers, zei Petro.

Twee Spike raketten – antitankwapens gemaakt in Israël – zijn ook weg, zei Petro, samen met 37 Nimrod raketten, die ook in Israël worden gemaakt.

Duizenden granaten en mortiergranaten van verschillende grootte en 550 raketgestuurde granaatwerpers worden ook vermist.

De minister van Defensie, Ivan Velasquez, vertelde aan journalisten dat er onderzoeken gaande zijn en dat sommige functionarissen van bepaalde posten zijn overgeplaatst.

Het leger was aan het uitzoeken welke ambtenaren verantwoordelijk waren voor tientallen wapenopslagplaatsen, zei hij, en er zijn meer nationale inventarisaties gepland.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co