Ploumen: oplossing nodig voor slachtoffers Colombiaanse mijnbouw

Nederland pleit bij de Colombiaanse overheid en bij in Colombia opererende mijnbouwbedrijven voor genoegdoening van slachtoffers en nabestaanden van geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel vindt het ‘erg belangrijk dat er een oplossing komt voor de slachtoffers’. Dat is in eerste instantie een lokale verantwoordelijkheid, stelt ze, ‘maar Nederland draagt graag bij waar het kan’.

De minister spreekt vanmiddag op een besloten conferentie in Den Haag met vertegenwoordigers van de Colombiaanse overheid, mijnbouwbedrijven en Nederlandse energiebedrijven over de problematiek in de Colombiaanse mijnbouw. Nederland is als grootste afnemer van Colombiaanse steenkolen een belangrijke gesprekspartner.

Volgens vredesorganisatie PAX draaien Nederlandse energiecentrales voor een groot deel op ‘bloedkolen’. Vorig jaar publiceerde de organisatie een onderzoek waarin getuigen stellen dat het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond en het Zwitserse Prodeco paramilitairen financierden om op gewelddadige wijze grond te onteigenen. Tussen 1996 en 2006 werden 3100 mensen vermoord en ruim 50 duizend mensen van hun land verdreven, stelt het rapport.

Marianne Moor, mede-auteur van het rapport, verwacht een ‘publiek signaal’ van de minister en de energiebedrijven richting de mijnbouwbedrijven. ‘Ik hoop op een stevige uitspraak waardoor Drummond zich aangesproken voelt.’ De minister laat weten ‘zeker’ aandacht te besteden aan het onderwerp ‘in haar speech en haar gesprekken tijdens de conferentie’.

Tragische verhalen
De bijeenkomst in Den Haag is het vervolg op een bezoek van Ploumen aan de mijnen in Colombia in de zomer van vorig jaar. Drummond weigerde toen de medewerkers van PAX met de delegatie binnen te laten. Ploumen sprak tijdens die reis ‘met een aantal slachtoffers’ en ‘was geraakt door hun tragische verhalen’, zegt haar woordvoerder. Nederland heeft de VN-mensenrechtenorganisatie UNHCR gevraagd onderzoek te doen naar de positie van slachtoffers.

PAX is teleurgesteld over het programma van de Haagse conferentie. Dat is te veel gericht op ‘minder heikele onderwerpen zoals stofoverlast’ en te weinig op het lot van nabestaanden en ontheemde inwoners, zegt Moor. De Colombiaanse afvaardiging beschouwt de bijeenkomst vooral als ‘promotie voor de mijnbouw’, meent zij. Volgens de minister zijn er meer problemen die spelen ‘in en om de mijnen’. De conferentie gaat vooral over ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Op de agenda staan onder meer: vakbondsrechten, arbeidsrechten en de impact van de steenkolenketen op het milieu.

Moor zegt blij te zijn met de betrokkenheid van de minister, maar had namens PAX graag zelf als officiële spreker willen deelnemen. Die gelegenheid krijgt ze niet, wel kan ze vanuit de zaal vragen stellen. ‘De minister hoopt dat PAX een bijdrage zal leveren’, stelt haar woordvoerder.

Drummond in de aanval
In reactie op het rapport van PAX is het Amerikaanse Drummond in de tegenaanval gegaan. Het bedrijf klaagde een Amerikaanse mensenrechtenadvocaat aan voor het samenzweren met en omkopen van Colombiaanse getuigen. In de aanklacht wordt ook PAX genoemd als samenzweerder en wordt het rapport van Moor afgedaan als een verzameling valse aantijgingen en getuigenissen.

De mensenrechtenorganisatie is zelf nog niet gedaagd, maar het is duidelijk dat Drummond een boodschap wil overbrengen, zegt Moor. Ze noemt de beschuldigingen ‘kafkaësk’. ‘Drummond kiest voor de agressieve aanpak. Het bedrijf kan alleen juridisch denken. Over verzoening valt niet te praten.’ PAX hoopt dat Ploumen ook hier tegen stelling neemt. (bron: volkskrant)