Portugal bekrachtigd zijn steun aan het vredesproject van Colombia

Portugal heeft zijn steun bekrachtigd aan het project “Totale Vrede” en “de inspanningen van de Colombiaanse regering bij de uitvoering van het vredesakkoord van 2016, de reactivering van de dialoog met het Nationaal Bevrijdingsleger (Eln) en andere lopende dialooginitiatieven”.

Dat stond in de gezamenlijke verklaring van zaterdag, na de ontmoeting tussen president Gustavo Petro en de Portugese premier António Costa, die in Lissabon een bijeenkomst hielden waarin ze de bilaterale relatie evalueerden en ook dienden om actuele regionale en internationale kwesties te bespreken.

In het kader van het werkbezoek dat het staatshoofd aan Portugal brengt, vestigde de regering van het Europese land de aandacht op het project “Duurzame Caqueteño-gebieden voor vrede”, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en medegefinancierd en uitgevoerd door de Portugese samenwerking en dat als model moet dienen voor een eventueel nieuw project in Putumayo.

Tijdens de bijeenkomst werd gewezen op de positieve ontwikkeling “in de handelsbetrekkingen tussen beide landen, zowel wat betreft de investeringen als de aanwezigheid van Portugese bedrijven op de Colombiaanse markt en de toenemende belangstelling van Colombiaanse bedrijven voor de Portugese markt”.

In dit verband bespraken zij gezamenlijke samenwerking op het gebied van toerisme, erkenning van rijbewijzen en arbeidsmobiliteit.

Op basis van de goede dynamiek van de bilaterale betrekkingen werd “de rol van hernieuwbare energiebronnen, waaronder groene waterstof, in het antwoord op de uitdaging van de klimaatverandering” benadrukt en in deze volgorde “wisselden de leiders ervaringen uit en werd vastgesteld welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking en gezamenlijke projecten op het gebied van de respectieve energietransities”.

President Petro en premier Costa bespraken ook het belang van “samenwerking in de strijd tegen drugs, met name door de uitvoering van een bestaand memorandum van overeenstemming op dit gebied”.

Tijdens het werkbezoek, dat zondag eindigt, zal de Colombiaanse president ook een ontmoeting hebben met de president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa. Ook zal hij ontmoetingen hebben met deskundigen en hoge ambtenaren op het gebied van energietransitie en drugsbeleid en met investeerders uit dat land.

President Petro wordt onder meer vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Álvaro Leyva Durán; het hoofd van het bureau van het voorzitterschap, Laura Camila Sarabia; de minister van Mijnbouw en Energie, Irene Vélez en de Colombiaanse ambassadeur in dat land, José Fernando Bautista.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co