Na de zware bomaanslag bij een politieacademie donderdag in Bogotá, waarbij 21 doden vielen, heeft de regering van Colombia maatregelen aangekondigd tegen guerrillabeweging ELN. De regering wil tien ELN-kopstukken die op Cuba verblijven vanwege vredesonderhandelingen arresteren.
President Ivan Duque heeft Cuba gevraagd om de tien leden van het ELN, die samen de vredesdelegatie vormen voor de vredesonderhandelingen op Cuba, over te dragen. Hij deed dit verzoek nadat hij opdracht had gegeven de arrestatiebevelen voor de ELN-kopstukken, die in het kader van vredesbesprekingen waren ingetrokken, weer te reactiveren.
De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, heeft opnieuw zijn condoleances aangeboden en zegt zich strikt te willen houden aan de protocollen voor de vredesdialoog tussen de regering van Colombia en het ELN, met inbegrip van het protocol in geval van een onderbreking van de onderhandelingen. Of het land overgaat tot arrestatie of zelfs uitlevering, liet hij in het midden.
Dit standpunt van de regering van Havana veroorzaakte ook een reactie van de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, die in een reactie liet weten, dat er geen protocollen zijn om het terrorisme te beschermen en voegde daaraan toe dat procureur-generaal Néstor Humberto Martínez de tien arrestatiebevelen al heeft gereactiveerd.
Op 7 februari 2017 begon officieel de start van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellengroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN). Het hoogtepunt van deze vredesonderhandelingen was een bilaterale wapenstilstand van ruim 3 maanden. Voormalige president Juan Manuel Santos probeerde vorig jaar vlak voor zijn eindtermijn nog een akkoord te bereiken met de rebellen, maar dat liep uiteindelijk op niets uit. Sinds de rechtse president Ivan Duque het stokje heeft overgenomen zijn de vredesonderhandelingen op Cuba niet voortgezet. Duque wilde niet eerder in dialoog nadat het ELN al zijn gijzelaars bevrijdt en ophoudt met zijn ontvoeringen en criminele activiteiten. ELN zegt daarop dat dit nooit een voorwaarde was geweest voor de vredesonderhandelingen.
Volgens de autoriteiten zat ELN achter de bomaanslag op de politieacademie in de hoofdstad. De aanslag, veroorzaakt door een autobom, eiste 21 levens en er vielen 54 gewonden. Het was daarmee de dodelijkste aanslag in 15 jaar in het Zuid-Amerikaanse land. De chauffeur van de bomauto, José Aldemar Rojas Rodriguez, was al meer dan 25 jaar lid van ELN. Duque gaat ervan uit dat hij niet alleen handelde en stelt ELN verantwoordelijk voor de aanslag.