Een gerechtelijk verbod op het sproeien vanuit de lucht met het giftige glyfosaat om de cocateelt te elimineren moet worden gewijzigd, zegt president Ivan Duque.
Colombia schortte het sproeien vanuit de lucht van glyfosaat op cocaplanten op in 2015, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie aangaf dat de onkruidverdelger een veroorzaker van kanker zou kunnen zijn.
Het besluit werd later gesteund door het Constitutionele Hof. Maar donderdag bij een hoorzitting zei Duque dat de grotere productie van coca door de nasleep van het besluit de inspanningen bedreigen om de vijf decennia van conflict te beëindigen.
“Mijn respectvolle verzoek is om de uitspraak te wijzigen, een wijziging die rekening houdt met deze ernstige gevolgen,” vertelde Duque het Hof, dat de zaak overweegt, maar geen datum heeft vastgesteld om te beslissen over mogelijke veranderingen.
“Deze uitbreiding van de illegale gewassen heeft echt enorme schade toegebracht aan de constitutionele orde, de rechtsorde, het milieu, de territoriale veiligheid en de bescherming van de grondrechten.”
Colombia staat al lang op de wereldranglijst van topproducenten van cocaïne en de cijfers van de Verenigde Naties voor 2017 laten de grootste potentiële productie zien sinds de registratie van de organisatie begon, met een productie van 1.379 ton.
Met de hand uitroeien is duur en minder efficiënt dan sproeien vanuit de lucht, zei Duque en de overheid heeft alle hulpmiddelen hard nodig. “Het met de hand uitroeien brengt militair personeel in gevaar vanwege landmijnen en sluipschutter en het kan slechts tussen twee tot drie hectare coca per dag elimineren”, zei Duque.
Door te sproeien vanuit de lucht kan 120 tot 150 hectare per dag vernietigd worden en kost 2.6 keer minder, zei hij.
“Wij kunnen geen hulpmiddelen verwerpen,” zei Duque. “De exponentiële uitbreiding van ongeoorloofde gewassen bedreigt de bouw van vrede in ons land.”