President Petro aanvaardt ontmoeting met voormalige paramilitaire leiders

President Gustavo Petro zei zondag dat hij bereid is om voormalige paramilitaire leiders van de AUC te ontmoeten, die hem eind maart een brief stuurden waarin zij vroegen om een audiëntie om te praten over de wet die hun demobilisatie mogelijk maakte.

“Ook voormalige paramilitaire leiders die hun straf hebben uitgezeten, zeggen in het openbaar dat zij bereid zijn mij te ontmoeten. Ik vind dat deze ontmoeting moet plaatsvinden,” zei Petro tijdens een manifestatie ter gelegenheid van de Nationale Dag van Herdenking en Solidariteit met de Slachtoffers.

De AUC demobiliseerde in 2006 na een onderhandelingsproces met de regering van de toenmalige Colombiaanse president Álvaro Uribe. Als onderdeel van de overeenkomst konden de voormalige paramilitairen profiteren van de wet inzake gerechtigheid en vrede, die voorzag in gevangenisstraffen tot acht jaar in ruil voor medewerking bij het opruimen van misdaden, maar sommige leiders verloren die voordelen.

In die zin zei Petro zondag dat hij het noodzakelijk acht dat de regering en de paramilitairen die van deze wet hebben geprofiteerd “bijeenkomen om zwart op wit vast te stellen wat er met de activa is gebeurd, om te evalueren wat er met de wet is gebeurd, in hoeverre dit vredesproces is afgebroken of kan worden beëindigd en afgerond”.

Het begon allemaal op 22 maart toen Petro kritiek uitte op de Wet voor Gerechtigheid en Vrede omdat hij van mening is dat deze wet geen genoegdoening biedt aan de slachtoffers en dat de daders het land de waarheid moeten vertellen. “Het was een wet van straffeloosheid voor de gewapende drugshandelaren van Colombia”, zei hij toen, eraan toevoegend dat de paramilitairen “dachten dat ze zaken deden” door de guerrilla’s te bestrijden en “misschien dachten ze dat ze het land echt zuiverden van wat ze als minderwaardig beschouwden, maar ze werden bevorderd door de machthebbers”.

Zeven dagen later verzocht een groep van 16 voormalige paramilitaire leiders, waaronder voormalig AUC-commandant Salvatore Mancuso, om een audiëntie bij de regering om “in detail” hun “gerechtelijke en buitengerechtelijke bijdragen aan vrede en verzoening in Colombia” toe te lichten.

In de brief zeggen zij dat sinds 2006 4.902 gedemobiliseerde AUC-leden zijn gedood en zeggen zij te hopen dat totale vrede, het paradepaardje van de regering-Petro, “het einde van structureel geweld” betekent.

“Wij geloven dat een openbaar debat over de resultaten van de demobilisatie van de zelfverdedigingstroepen relevant en noodzakelijk is. Vandaag kunnen we een echte en objectieve evaluatie maken, die beantwoordt aan de oproep die u ons doet”, aldus de voormalige AUC-leiders.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co