President Petro arriveert morgen in Spanje voor een staatsbezoek

De Colombiaanse president, Gustavo Petro, begint woensdag aan een staatsbezoek aan Spanje, waarbij hij zal worden ontvangen door koning Felipe VI en premier Pedro Sánchez. De twee landen hopen de reeds rijke bilaterale relatie verder te verdiepen.

Petro zal dit jaar het enige staatsbezoek aan Spanje brengen, een teken van het belang dat de regering hecht aan Colombia, een land waarmee een strategisch partnerschap bestaat en waarvoor Spanje na de Verenigde Staten de grootste investeringspartner is, aldus regeringsbronnen.

Met Colombia is er overeenstemming over veel zaken, zoals de groene en digitale transitie en de noodzaak van herindustrialisatie, iets wat al duidelijk werd tijdens het bezoek van Sánchez aan Bogotá afgelopen augustus, weken na het aantreden van Petro.

De bedoeling van beide presidenten is om de economische en handelsbetrekkingen verder te versterken, met name op gebieden als connectiviteit en spoorwegen, waarop Colombia vooruitgang wil boeken en waarin Spanje ervaring kan inbrengen.

Ook benadrukt het Spaanse presidentieel paleis de belangrijke aanwezigheid van het bedrijfsleven in Colombia en de wens van Spaanse bedrijven om in het land te blijven en wijst op de belangstelling van Colombia om deze banden aan te halen.

In dit verband verklaren Colombiaanse diplomatieke bronnen dat Petro bijzonder geïnteresseerd is in het aantrekken van particuliere investeringen voor de energietransitie naar schonere bronnen die hij in het land wil ondernemen en gelooft dat Spanje, vanwege zijn leiderschap op dit gebied, het land zou kunnen helpen bij de overgang naar een energiemodel dat afstapt van koolwaterstoffen.

Colombia meent ook dat Spaanse bedrijven zouden kunnen deelnemen aan het plan voor de ontwikkeling van de infrastructuur dat het land gaat uitvoeren, terwijl het ook zoekt naar manieren om zich via strategische allianties en overeenkomsten bij Spanjaarden en Europeanen te promoten als bestemming voor duurzaam toerisme.

Ook migratie staat op de agenda, aangezien zowel Colombia als Spanje gastlanden zijn. Beide landen hebben er belang bij legale en veilige migratiekanalen te garanderen. Daarom zijn beide van plan deel te nemen aan een nieuw programma van de Verenigde Staten voor de oprichting van regionale centra voor de behandeling van migranten en vluchtelingen die naar andere landen, waaronder Spanje, worden overgebracht.

De twee presidenten zullen ook de gelegenheid hebben om kwesties op de internationale agenda te bespreken, zoals de oorlog in Oekraïne en de politieke crisis in Venezuela, een kwestie waarvoor Petro zeer actief is geweest en vorige week in Bogotá een bijeenkomst met een twintigtal landen organiseerde om te proberen de dialoog tussen de regering en de oppositie vlot te trekken met het oog op vrije en democratische verkiezingen in 2024.

Bron :
Foto:notimerica.com