President Petro bezoekt deze week China 

De Colombiaanse president Gustavo Petro brengt deze week een bezoek aan China, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking maandag. De linkse leider wil de banden met ’s werelds op een na grootste economie aanhalen.

Petro’s bezoek komt op uitnodiging van president Xi Jinping en zal plaatsvinden van dinsdag tot donderdag, zei Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij zal Xi woensdag ontmoeten, aldus het Colombiaanse presidentschap.

De twee zullen de voortgang bespreken van de bouw van het metrosysteem in Bogota – dat onder toezicht staat van een Chinees bedrijf, voegde het eraan toe.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de betrekkingen met Colombia “zich soepel hebben ontwikkeld en dat de praktische samenwerking vruchtbare resultaten heeft opgeleverd, wat tastbare voordelen heeft opgeleverd voor de twee volkeren”.

Xi zal een welkomstceremonie en een banket voor Petro houden, zei een andere woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning.

“De twee staatshoofden zullen gesprekken voeren om een blauwdruk op te stellen voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Colombia in het nieuwe tijdperk en zullen gezamenlijk een ondertekeningsceremonie voor samenwerkingsdocumenten bijwonen,” voegde ze eraan toe.

Zijn bezoek volgt op dat van de Venezolaanse president Nicolas Maduro vorige maand.

De Chileense president Gabriel Boric bracht vorige week ook een bezoek aan het land als onderdeel van een topontmoeting van landen die deelnemen aan het Belt and Road Initiative, een grootschalig Chinees infrastructuurproject.

En hoewel Bogota dat initiatief nog niet heeft ondertekend, heeft Petro geprobeerd de banden van zijn land met zijn op één na grootste handelspartner aan te halen.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co