President Petro dringt aan op terugkeer van Pan-Amerikaanse Spelen van 2027 naar Barranquilla

President Gustavo Petro heeft opgeroepen tot het wegnemen van de obstakels en tot het terugkeren van de Pan-Amerikaanse Spelen naar Barranquilla, na de ondubbelzinnige terugtrekking die Panam Sports een paar dagen geleden heeft aangekondigd.

Gustavo Petro heeft zich uitgesproken voor de terugkeer van de Spelen, na enkele dagen van absolute stilte na het verlies van Barranquilla van de organisatie van de twintigste Pan-Amerikaanse Spelen, gepland voor 2027.

Petro deed een beroep op de organiserende instantie van de Pan-Amerikaanse Spelen om de obstakels te ‘overwinnen’ en aan Barranquilla de rechten terug te geven om de editie van 2027 te organiseren, die deze week werden ingetrokken vanwege herhaalde mislukkingen door zijn regering.

Afgelopen woensdag maakte Panam Sports zijn “onherroepelijke” besluit bekend om de organisatie uit de Caribische stad weg te halen, wat een stroom van kritiek teweegbracht op de linkse leider die enthousiasme had getoond voor het organiseren van de spelen in zijn land.

De voorzitter van het Colombiaanse Olympisch Comité (COC), Ciro Solano, had onlangs toegegeven dat zijn land en het Colombiaanse ministerie van Sport hun verplichtingen niet waren nagekomen (het niet betalen van de eerste van twee termijnen van 4 miljoen dollar) en sprak de hoop uit op administratieve maatregelen en politieke oplossingen.

In een brief gericht aan het hoofd van Panam Sports, de Chileen Neven Ilic, en zijn uitvoerend comité, zei Petro: “Als president van de republiek (…) schrijf ik u om onze wil en toewijding uit te drukken om elk obstakel te overwinnen dat heeft geleid tot het aangekondigde besluit.” Hij herhaalde ook dat Colombia volledig in staat is om het continentale evenement van 2027 te organiseren en te hosten.

Wat de mogelijke vervangende gastheren betreft heeft Asunción de leiding genomen en lijkt de meest solide, maar niet de enige. São Paulo heeft interesse getoond en onderzoekt politieke en economische steun. Een andere stad die interesse heeft om als gastheer op te treden is Guadalajara, in de staat Jalisco, met als doel de Panam Spelen van 2011 dertien jaar later te herhalen. Ze hebben al plannen aangekondigd om alle sportfaciliteiten in deze stad met 1,5 miljoen inwoners in het westen van Mexico te renoveren.

Ze hebben ook het voordeel dat ze een van de locaties zijn voor de FIFA Wereldbeker 2026, waardoor ze gebruik kunnen maken van een deel van de ontwikkelde sport-, toerisme- en transportinfrastructuur. Dit zei de algemeen directeur van CODE Jalisco, de heer Fernando Ortega Ramos, op zijn X-account (voorheen Twitter).

Bron :
Foto:wradio.com.co