President Petro geeft opdracht evacuatie van 2.500 families uit het vulkaangebied te versnellen

President Gustavo Petro heeft woensdag bevolen de preventieve evacuatie van 2.500 gezinnen te versnellen uit gebieden in de buurt van de vulkaan Nevado del Ruiz, die nog steeds op oranje alarm staat, wat wijst op de waarschijnlijkheid van een uitbarsting in de komende dagen of weken.

“We hebben de departementale raad voor risicobeheer gevraagd om de preventieve evacuatie van 2.500 gezinnen die een hoog risico lopen als gevolg van de Nevado del Ruiz te versnellen”, zei Petro in een bericht op zijn Twitter-account.

De president had woensdag een ontmoeting met de autoriteiten om de situatie te analyseren en zei dat “de regering de situatie uit de eerste hand behandelt en alle capaciteiten coördineert.”

Een grote uitbarsting van deze vulkaan, gelegen in het Nationaal Park Los Nevados tussen de departementen Caldas en Tolima, veroorzaakte op 13 november 1985 de grootste natuurramp van Colombia.

De uitbarsting van die vulkaan en het smelten van zijn gletsjers veroorzaakten een lawine die de stad Armero in het departement Tolima verwoestte, waarbij meer dan 23.000 van de 25.000 inwoners omkwamen.

In zijn laatste verklaring zei de Colombiaanse Geologische Dienst (SGC) dat de vulkaan de “registratie van seismiciteit van rotsbreuken binnen het vulkanische bouwwerk” voortzette, en voegde eraan toe dat er dinsdag 5.200 seismische gebeurtenissen waren.

In de eerste uren van woensdag 5 april zijn meer dan 2.600 aardbevingen geregistreerd en hebben zich in dit gebied zeven aardbevingen voorgedaan, waarvan de grootste met een maximale magnitude van 3,9 ML, de hoogste die sinds de eerste monitoring van de vulkaan in 1985 is geregistreerd, aldus SGC.

De nationale eenheid voor risicobeheer bij rampen (UNGRD) hield een persconferentie waar Luis Fernando Velasco Cháves, directeur van de eenheid, sprak over de huidige toestand van het gebergte en bevestigde dat er nog steeds aardbevingen zijn rond de vulkaan, waarvan er in de vroege ochtenduren een een kracht van 3,9 bereikte.

Petro riep ook alle inwoners op om kalm te blijven, maar zei: “Het is erg moeilijk om te verliezen waar je je hele leven voor hebt gewerkt, maar als dat gebeurt laten we jullie niet alleen. De regering heeft mechanismen om hen te helpen. Wat onmogelijk terug te krijgen is, is het leven” en besloot met: “Hou die plaatsen niet bezet. Een huis kan worden hersteld met een subsidie van het ministerie van Huisvesting, het leven van uw dierbaren kan met niets worden hersteld”.

Bron :
Foto:caracol.com.co