President Petro heeft opdracht gegeven om het proces van implementatie van “totale vrede” te versnellen

In het Colombiaanse congres vordert de wet op de openbare orde, die de regering bijzondere bevoegdheden verleent om het hele proces van uitvoering van de zogenaamde “totale vrede” in gang te zetten.

Bronnen bevestigden aan RCN Radio dat woensdagavond een vergadering op hoog niveau is gehouden in het Casa de Nariño, waar deze kwestie is besproken.

President Gustavo Petro gaf de aanwezigen, te beginnen met de initiatiefnemers in het congres van de wetsvoorstellen voor totale vrede, de opdracht het hele proces te versnellen om dit staatsbeleid in praktijk te brengen.

De uitbreiding van Wet 418 biedt de regering de mogelijkheid om onderhandelingsprocessen te bevorderen met organisaties die een politieke connotatie hebben, zoals de ELN-guerrilla, maar ook om bepaalde benaderingen te maken met criminele organisaties.

De Hoge Commissaris voor de vrede, Danilo Rueda, heeft al contact gehad met de leiders van de dissidenten van de FARC om na te gaan of een dialoog met hen op gang kan worden gebracht.

De minister van Binnenlandse Zaken, Alfonso Prada, zei onlangs dat de nationale regering minimumvoorwaarden zal stellen waaraan deze illegale groepen moeten voldoen om te kunnen onderhandelen.

De “totale vrede” omvat ook de indiening bij het Congres van het wetsontwerp voor de collectieve onderwerping van criminele bendes, een wet die van fundamenteel belang zal zijn om te garanderen dat de leden van deze organisaties zich aan justitie kunnen onderwerpen in ruil voor het ontvangen van bepaalde voordelen.

Bron :
Foto:rcnradio.com