President Petro ondertekent handelsovereenkomst met president Maduro

De presidenten van Colombia en Venezuela hebben donderdag een handelsovereenkomst verlengd die voor vier jaar was opgeschort, in de meest recente toenadering tussen de buurlanden.

De Venezolaanse leider Nicolas Maduro zei tijdens een ondertekeningsceremonie met de Colombiaanse president Gustavo Petro bij een grensovergang op een brug dat hij zich inzet voor de oprichting van een gezamenlijke “economische zone” met specifieke handelsvoorwaarden.

“We moeten deze bruggen vullen met handel, eventuele barrières wegnemen”, voegde Petro toe, die vorig jaar werd verkozen tot de allereerste linkse president van Colombia.

Toen ze de overeenkomst ondertekenden, droegen de twee leiders bijpassende witte overhemden terwijl ze aan weerszijden van een witte lijn stonden die de grens markeerde tussen de noordelijke stad Cucuta in Colombia en de westelijke Venezolaanse stad Urena.

De oorspronkelijke overeenkomst werd in 2011 ondertekend nadat de toenmalige president van Venezuela, Hugo Chavez, ervoor koos om de Andesgemeenschap (CAN) te verlaten, een vrijhandelsgroep waar Colombia nog steeds deel van uitmaakt.

De diplomatieke banden tussen de twee landen werden verbroken nadat Petro’s voorganger, de rechts conservatieve Ivan Duque, samen met verschillende andere landen oppositieleider Juan Guaido erkende als de legitieme leider van Venezuela.

Nadat Petro de macht had overgenomen, probeerde hij onmiddellijk de betrekkingen met de regering van Maduro te herstellen en de ceremonie van donderdag markeerde de vierde persoonlijke ontmoeting tussen de twee leiders.

De 2.200 kilometer lange grens van de landen werd afgelopen september volledig heropend voor voertuigen.

Maduro zei dat de overeenkomst de tarieven en handelsvoorschriften “actualiseert”, maar geen van beide presidenten gaf verdere details tijdens de symbolische bijeenkomst, waar ook gezongen en gedanst werd.

In 2008 bedroeg de handel tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen 7,2 miljard dollar, maar tijdens de diplomatieke breuk viel deze terug tot ongeveer 400 miljoen dollar.

Door de hervatting van de genormaliseerde handel is dat cijfer weer gestegen tot 1,2 miljard dollar in 2022, volgens schattingen van de Colombiaans-Venezolaanse Kamer van Integratie (Cavecol).

Bron :
@NicolasMaduro Twitter