President Petro ondertekent milieuakkoord voor vertrek naar COP27

President Gustavo Petro heeft het Escazu-akkoord ondertekend, een internationaal verdrag dat tot doel heeft milieuactivisten te beschermen en milieurechten te garanderen, alvorens zaterdag naar Egypte te reizen om deel te nemen aan de conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP17).

“We hebben het internationale verdrag ondertekend dat de wet van de Republiek wordt. Het stelt criteria vast voor de bescherming van activisten, milieuactivisten in Colombia,” zei de president, die werd vergezeld door de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Milieu en Mijnen en Energie.

Dit verdrag “garandeert fundamenteel elke burger van Colombia vandaag de dag toegang tot informatie over de staat van particuliere projecten en initiatieven die te maken hebben met bijdragen aan het milieu,” voegde Petro eraan toe.

Naast milieu-informatie, wat “een fundamenteel recht” is, schept het “mogelijkheden voor participatie van de samenleving” in beslissingen die het milieu raken.

“Het geeft de burgers meer zeggenschap over de natuur, de verdediging van de planeet, de verdediging van het leven”, besloot de president.

Escazu, de eerste overeenkomst van dit type in Latijns-Amerika, werd in oktober door het Colombiaanse Congres bekrachtigd na drie jaar stagnatie in beide kamers, ondanks de prioriteit die de regering eraan gaf.

Hoewel het oorspronkelijk door 24 landen was ondertekend, hadden slechts 13 landen het pact geratificeerd, dat niet alleen milieubeschermers wil beschermen, maar ook wil zorgen voor de beste uitvoering van ecologisch beleid, milieurechten wil waarborgen en de biodiversiteit wil beschermen in tijden van klimaatcrisis.

Colombia wordt nu het 14e land dat de overeenkomst bekrachtigt. De overeenkomst van Escazu is geratificeerd door Antigua en Barbuda, Argentinië, Bolivia, Ecuador, Guyana, Mexico, Nicaragua, Panama, Saint Vincent en de Grenadines, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Uruguay, Chili en Colombia.

Bron :
Foto:infobae.com