President Petro ontslaat generaal Luis Ospina

President Gustavo Petro heeft generaal Luis Mauricio Ospina ontslagen, midden in de veiligheidscrisis in het zuidwesten van het land.

President Gustavo Petro heeft maandag de legercommandant generaal Luis Ospina vervangen, die ondervraagd is over de verslechterde veiligheid in het zuidwesten van het land en verwikkeld is in onderzoeken naar het vermeende illegale gebruik van inlichtingendiensten.

Petro en de minister van Defensie, Iván Velásquez, “hebben generaal-majoor Luis Emilio Cardozo Santamaría benoemd tot de nieuwe commandant van het leger”, aldus een verklaring.

De nota specificeert niet de redenen voor het vertrek van Ospina, die het bevel voerde over de militaire instelling sinds Petro in augustus 2022 aan de macht kwam.

Het ontslag vindt plaats op een moment dat de aanvallen van Estado Mayor Central (EMC), de belangrijkste dissidente groep van de FARC, zijn toegenomen in deze regio van het land, waar de regering in maart het bilaterale staakt-het-vuren in de departementen Nariño, Valle del Cauca en Cauca heeft opgeschort vanwege geweld van de gewapende groep tegen de inheemse bevolking en de veiligheidstroepen.

Eén van de aanvallen werd gepleegd door vermeende EMC-guerrillastrijders tegen het politiebureau van Morales (Cauca), waarbij twee politieagenten omkwamen en drie anderen gewond raakten, terwijl een motorbom die ontplofte in de stad Jamundí (Valle del Cauca) zes gewonden veroorzaakte.

De vertrekkende generaal kreeg zware kritiek van de oppositie en experts vanwege de voortdurende aanvallen op de publieke macht en de burgerbevolking door drugshandelgroepen en guerrillastrijders zoals de ELN- en FARC- dissidenten die het vredesakkoord van 2016 niet accepteerden.

Ospina kreeg als legercommandant te maken met verschillende schandalen. In 2023 opende het bureau van de procureur-generaal, het orgaan dat sancties oplegt aan ambtenaren in Colombia, een onderzoek tegen hem omdat hij inlichtingendiensten zou hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Vorige week onthulden de media dat dezelfde entiteit ook een onderzoek naar hem instelt omdat hij een andere generaal valselijk zou hebben beschuldigd van banden met FARC-dissidenten. In dit geval wordt er ook onderzoek gedaan naar de adjunct-directeur van het Militaire Contraspionagebataljon, Camilo Osorio.

Bron :
Foto:caracol.com.co