President Petro roept noodtoestand uit in Chocó na aardverschuivingen

Vanwege de noodsituatie op de weg Quibdó-Medellín, waarbij 33 mensen omkwamen en tien vermist bij aardverschuivingen, heeft Petro de noodtoestand uitgeroepen in dat gebied. De president zei ook dat er 500 miljard pesos zal worden toegewezen aan Invías om de aardverschuivingen op de weg te verhelpen.

Met het uitroepen van de noodtoestand in de sector Las Toldas, waar vrijdag een aardverschuiving een huis en verschillende auto’s bedolf op de weg die Medellín verbindt met de hoofdstad van Chocó, Quidbó, kondigde president Gustavo Petro onmiddellijke acties aan om de noodsituatie aan te pakken.

In gezelschap van de gouverneur van Chocó kondigde het staatshoofd aan dat er 500 miljard pesos beschikbaar is om een definitieve interventie uit te voeren die, zo zei hij, verder moet gaan dan bestrating.

“Dit rampendecreet heeft een concreet effect en dat is dat we middelen kunnen overhevelen van de ene begrotingslijn naar de andere. Er zal 500 miljard pesos worden overgeheveld van ANI naar Invías,” zei de president.

Hij verwachtte dat de weg twee tot drie maanden gesloten zal zijn omdat er naast deze aardverschuiving in de buurt van de gemeente Carmen de Atrato ook aardverschuivingen zijn in andere delen van de weg en er nog veel meer dreigen in te storten.

Daarom, zei hij, zal de Colombiaanse luchtmacht een luchtbrug slaan met Quibdó om voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen te transporteren die opnieuw zullen worden verzonden naar de bevolking die momenteel is afgesneden van de hoofdstad van Antioquia.

Petro verwees ook naar de aanklacht van de Ombudsman over een onverwachte stijging van de luchtvaarttarieven van en naar de hoofdstad van Chocó en Antioquia, en drong aan op waakzaamheid door de bevoegde autoriteiten.

Hij voegde eraan toe dat er volledig moet worden ingegrepen om de veiligheid op alle kwetsbare punten van deze drukke weg te garanderen.

Hij betuigde ook zijn solidariteit met de families van de overledenen, die, zonder het zoekwerk af te ronden, 33 personen tellen en, zoals werd verwacht, meer zouden kunnen zijn, aangezien er vermoedelijk 50 mensen in het huis waren dat op het moment van de ramp door de modderlawine werd bedolven.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co