President Petro roept Venezuela en Guyana op om Esequibo-conflict te de-escaleren

De president van Colombia, Gustavo Petro, heeft Venezuela en Guyana gevraagd de toon te verlagen in het geschil dat zij hebben over de regio Essequibo en moedigde de Zuid-Amerikaanse landen aan een bemiddelingsteam samen te stellen, omdat hij gelooft dat de weg van de regio is ‘vrede en leven’.

“Venezuela en Guyana moeten het conflict de-escaleren. Ik nodig de regeringen van Zuid-Amerika uit om een ​​bemiddelingsteam samen te stellen. Ik hoop dat dit Unasur (Unie van Zuid-Amerikaanse Naties) nieuw leven in zal blazen. Het pad van Zuid-Amerika is vrede en leven”, zei Petro, die voor het eerst over deze zaak sprak, op X (voorheen Twitter).

Afgelopen zondag hield de Venezolaanse regering een referendum waarin volgens officiële gegevens meer dan 90% van de kiezers de annexatie door het Caribische land van het betwiste gebied Essequibo steunde.

Na de stemming besloot de regering van Maduro actie te ondernemen op basis van het “volksmandaat” en administratieve werkzaamheden te beginnen om het gebied te annexeren en er een Venezolaanse staat van te maken.

Het betwiste gebied, dat Maduro de ‘Venezolaanse staat Guayana Esequiba’ noemt, is ook van plan om ‘onmiddellijk’ vergunningen te verlenen voor olie-exploitatie, een activiteit die Guyana al uitvoert.

De acties van Venezuela werden bekritiseerd door verschillende oppositieleiders, maar ook door niet-gouvernementele organisaties en andere sociale sectoren die, hoewel zij van mening zijn dat Essequibo tot het Caribische land behoort, erop wedden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) de controverse zal oplossen.

Het Zuidelijk Commando van de Verenigde Staten heeft donderdag samen met de Guyana Defense Force (GDF) verschillende luchtmissies uitgevoerd om de veiligheidssamenwerking tussen beide landen te versterken, midden in de crisis met Venezuela.

Petro haalde in dit verband een nieuwsbericht aan en verklaarde: “Het grootste ongeluk van Zuid-Amerika is dat er een oorlog uitbreekt tussen zijn volkeren. Jarenlang is er geprobeerd een conflict in onze continentale hoek te veroorzaken, staatloze Colombianen en (voormalige Amerikaanse president Donald) Trump hebben erover gesproken.”

De Colombiaanse president verzekerde dat het ‘reproduceren’ van de Oekraïense oorlog in ‘het Amazone-oerwoud er alleen maar voor zou zorgen dat de regio ‘vitale tijd’ zou verliezen in haar vooruitgang en leven.

“Dat is niet het lot van ons Zuid-Amerika, we moeten het barbarisme hier uitroeien. We weten hoe we conflicten moeten bemiddelen en de vrede tussen onze mensen kunnen handhaven”, voegde hij eraan toe.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co/