President Petro sluit staakt-het-vuren met gewapende groepen

President Gustavo Petro kondigde zaterdag laat een staakt-het-vuren in januari aan met vijf illegale gewapende groepen ter ondersteuning van vredesbesprekingen.

Petro heeft beloofd een einde te maken aan het interne conflict in hetland, dat al bijna zes decennia duurt en tussen 1985 en 2018 aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost.

“Dit is een moedige daad”, schreef Petro op Twitter. “Het bilaterale staakt-het-vuren verplicht de gewapende organisaties en de staat om het te respecteren. Er komt een nationaal en internationaal verificatiemechanisme.”

Onder de groepen bevinden zich de linkse guerrillagroep het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en dissidente groepen geleid door voormalige leden van de nu gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), Segunda Marquetalia en Estado Mayor Central.

In een afzonderlijke verklaring zei de Colombiaanse regering dat zij brieven had ontvangen van de samenleving, de kerk en vele gemeenschapsorganisaties met het verzoek een einde te maken aan het geweld.

De regering voegde eraan toe dat zij voor elk van de organisaties een specifiek decreet zal uitvaardigen, waarin de duur en de voorwaarden van het staakt-het-vuren zullen worden vastgesteld. Het staakt-het-vuren loopt af op 30 juni, maar kan worden verlengd.

Eerder deze maand kondigde het ELN tijdens de kerstperiode een eenzijdig staakt-het-vuren van negen dagen af en werd de eerste cyclus van vredesbesprekingen tussen beide partijen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas afgerond.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co