President Petro spreekt over de tweede generatie van ELN

Tijdens zijn ontmoeting met de admiraals en generaals van de strijdkrachten in de militaire cadettenschool José María Córdova heeft president Gustavo Petro benadrukt dat er nieuwe strategieën moeten worden toegepast om de dreigingen die in het land bestaan, voornamelijk de illegale economieën, het hoofd te bieden.

De president verwees naar de kwestie van vrede en onderhandelingen met het ELN, een gewapende groepering waarvan hij verzekerde dat: “er geen staakt-het-vuren is, zij wilden dat niet, er is een oorlog op het grondgebied, vooral tussen hen en andere groepen, niet met de staat”.

De president verwees ook naar de nieuwe generaties die lid zijn van deze gewapende groep en de relatie die zij hebben met de leden van het Centraal Commando.

“Het ELN van vandaag, dat Antonio García de nieuwe generatie noemt, heeft een andere logica, een heel andere logica”, zei de president en voegde eraan toe: “de fronten zijn autonoom, federaal, ze draaien allemaal om de illegale economie en hebben weinig te maken met pater Camilo Torres, hoewel ze wel dezelfde vlag hebben”.

De president benadrukte dat de onderhandelingen met de gewapende groepen niet betekenen dat we onze waakzaamheid moeten verminderen, laat staan tegen de illegale economie.

“Het betekent niet dat we onze waakzaamheid ten opzichte van hun illegale economie hebben laten zakken, we moeten die vernietigen. Ze zullen uiteindelijk ja zeggen aan tafel als ze beseffen dat het zinloos is en we hier en daar mensenlevens zullen redden”, aldus president Petro.

Op de militaire academie besprak het staatshoofd de verschillende stadia van geweld in Colombia, waarbij hij eraan herinnerde dat er al 72 jaar geen dag van vrede is geweest, maar dat de dreigingen groeien “als de lagen van een ui”, maar “diep van binnen” liggen de grondslagen en wortels die de huidige situatie van het land hebben veroorzaakt. Hij voegde eraan toe dat geweld mettertijd verandert en verzekerde dat ideologie nu tot het verleden behoort, zij bestaat niet, wat vandaag overheerst is de macht van geld en territoriale controle.

Hij zei dat de “eeuwige” illegale legers een probleem voor de staat vormt, want ze kunnen in de loop der tijd worden uitgebreid omdat, zolang er een markt is die het mogelijk maakt mensen in te huren voor de oorlog, ze die markt kunnen voortzetten en dat komt door de afwezigheid van de staat, de armoede en het gebrek aan kansen voor jongeren.

In zijn dialoog met de hoge ambtenaren verwees het staatshoofd naar de vredeskwestie en legde hij uit dat het Colombiaanse recht “een onderscheid maakt tussen politieke onderhandelingen, die horen bij de tweede fase van het proces, waarin de macht aan de orde is”, en “de onderwerping van justitie, die een juridische onderhandeling is, ingesteld tussen rechters en misdadigers; het is niet politiek, het gaat niet over macht”.

Om deze reden bracht hij de ervaring met ELN ter sprake, waarvan hij zei “dat zij niet in een staakt-het-vuren zitten, dat wilden zij niet, er is een oorlog op het grondgebied, vooral tussen hen en andere groepen, niet met de staat”.

“ELN is veranderd, het is geen opstandige groep zoals in het verleden, het vecht om grondgebied voor de illegale economie”, merkte hij op.

Tegelijkertijd verwees hij naar de criminele organisatie Clan del Golfo, waarvan hij zei dat “ze kunnen zeggen ‘ja, we accepteren een staakt-het-vuren’, dat hebben ze gezegd, en hoe hebben ze een staakt-het-vuren bedacht? Dat de staat niet tegen ons komt vechten, niet in het gebied komt; nou, dat is geweldig, want we gaan door met wat we doen, namelijk de illegale praktijken voortzetten”.

Hij merkte echter op dat “de ervaring met de Clan del Golfo ons heeft geleerd dat, zodra we naar de baggerschepen (voor illegale goudwinning) gingen en ze dynamiseerden, de staking uitbrak, zodat we de baggerschepen niet dynamiseerden. Wat heeft dat ons laten zien? Dat het ging om de baggerschepen in die regio”.

Bron :
Foto:caracol.com.co