President Petro stelt regionaal staakt-het-vuren voor aan ELN

President Gustavo Petro heeft zaterdag guerrillabeweging ELN opgeroepen in te stemmen met een regionaal staakt-het-vuren om een einde te maken aan tientallen jaren van conflict, nadat de twee partijen er deze maand niet in waren geslaagd een nationale overeenkomst te sluiten.

“Ik stel voor dat we serieus werken aan een staakt-het-vuren, dat zij stoppen met elkaar te vermoorden en dat wij stoppen met elkaar te vermoorden”, zei Petro tijdens een bijeenkomst met boerenorganisaties.

De president dringt aan op vredesbesprekingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) om een einde te maken aan meer dan een halve eeuw gewapend conflict tussen de staat en de guerrillastrijders.

De twee partijen zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren voor het hele land tijdens een derde ronde van besprekingen die deze maand in Havana van start zijn gegaan.

Zaterdag stelde Petro een regionaal staakt-het-vuren voor.

“We kunnen niet beginnen met het nationale idee, zoals ik in december voorstelde, dat is complex, moeilijk, zeer onstabiel, zeer gevaarlijk, maar met het territoriale, regionale, biedt een mogelijkheid,” zei hij.

“Vrede in Colombia is vandaag de dag vooral een territoriale vrede.”

Het ELN noemde de opmerkingen van Petro “stigmatiserend en respectloos” en beschuldigde hem ervan de “hele architectuur” van de vredesbesprekingen in twijfel te trekken.

De vredesonderhandelingen werden eind vorig jaar geopend door Petro. De eerste bijeenkomsten vonden afgelopen november plaats in Venezuela en verdere besprekingen in maart.

De regering van Petro hoopt vóór de regionale verkiezingen in oktober tot een staakt-het-vuren met het ELN te komen, aldus regeringsonderhandelaar Otty Patino.

Maar een hinderlaag van het ELN op een militair konvooi in maart, waarbij negen soldaten omkwamen, deed twijfel rijzen over de toekomst van de besprekingen.

Colombia heeft talloze pogingen ondernomen om met gewapende groepen te onderhandelen, maar veel daarvan zijn mislukt.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co