President Petro stelt VN-erkenning van Palestina als onafhankelijke staat voor

De Colombiaanse president Gustavo Petro kondigde maandag aan dat Colombia de VN zal voorstellen Palestina te erkennen als een volledig onafhankelijke staat.

In een X-post die vergezeld ging van een video die de nasleep liet zien in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza, verklaarde Petro: “Het bloedbad dat (de Israëlische premier Benjamin) Netanyahu heeft aangericht in het Al Shifa ziekenhuis in Gaza. Colombia zal een voorstel indienen bij de Verenigde Naties zodat Palestina wordt geaccepteerd als een volwaardige staat.”

Petro verklaarde ook dat Bogota geen wapens meer zal kopen van landen die tegen de resolutie van de VS stemden of zich onthielden van de oproep tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Dat zou betekenen dat Colombia geen wapens zal kopen van landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, drie permanente leden die tegenstemden, en Japan. En het zou ook geen wapens kopen van Albanië, Brazilië, Ecuador, Ghana, Malta en Zwitserland, landen die zich van stemming onthielden.

“Democratische en progressieve landen moeten vechten voor het behoud van het internationaal humanitair recht om te voorkomen dat barbaarsheid zich verspreidt in de wereld,” voegde hij eraan toe.

Petro publiceerde ook de resultaten van de stemming van de landen bij de VN om de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden illegaal te verklaren.

“Kijk aan welke kant Colombia staat, kijk of de meerderheid van de wereld niet op zoek is naar gerechtigheid, kijk of Colombia die strijd niet begeleidt,” zei hij.

De president had vrijdag aangekondigd dat Colombia zich actief zal aansluiten bij de klacht die door Algerije is ingediend bij het Internationaal Strafhof tegen Netanyahu, wegens vermeende oorlogsmisdaden.

Hij zei dat minister van Buitenlandse Zaken Alvaro Leyva een ontmoeting zal hebben met de aanklager van het Strafhof, Karim Khan, om deze kwestie te bespreken.

De president heeft de aanvallen van Israël op de Gazastrook nadat Hamas Israëlisch grondgebied was binnengedrongen scherp veroordeeld.

Bron :
Foto:caracol.com.co