President Petro vergelijkt belegering van Gaza met ‘nazisme’

De Colombiaanse president Gustavo Petro vergeleek maandag de Israëlische aanvallen op Gaza als vergelding voor de dodelijke aanvallen door de militante groepering Hamas met de nazi-vervolging van Joden.

In antwoord op een verklaring van de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, waarin hij een “volledige belegering” van Gaza aankondigde in een strijd tegen “dieren”, zei Petro: “Dit is wat de nazi’s over de Joden zeiden.”

Op X, voorheen Twitter, voegde de Colombiaanse president eraan toe dat “democratische volkeren niet kunnen toestaan ​​dat het nazisme zich opnieuw in de internationale politiek vestigt.”

Hij zei dat de bewoordingen van Gallant neerkwamen op ‘haatzaaiende uitlatingen’ die, als ze doorgaan, ‘slechts een holocaust zullen veroorzaken’.

In een videoboodschap kondigde Gallant aan dat Israël de Gazastrook en zijn 2,3 miljoen inwoners ‘volledig zou belegeren’, wat volgens hem ‘geen elektriciteit, geen voedsel, geen water, geen gas’ betekende.

‘Wij vechten tegen dieren en handelen dienovereenkomstig’, zei hij.

Israël heeft de afgelopen drie dagen de Gazastrook bestookt nadat Hamas-militanten Zuid-Israëlische steden binnenstormden in een verrassingsaanval waarbij honderden doden vielen. Tientallen werden gegijzeld; twee van hen zouden Colombianen zijn.

Petro heeft sinds zaterdag tientallen commentaren op de sociale media over de gebeurtenissen gepubliceerd, wat aanleiding gaf tot een scherpe discussie met de Israëlische ambassadeur in Bogota, Gali Dagan, die er bij Colombia op aandrong een ‘terroristische aanval op onschuldige burgers’ te veroordelen.

In zijn antwoord zei Petro: “terrorisme is het doden van onschuldige kinderen, of dat nu in Colombia of in Palestina is”, terwijl hij er bij de twee partijen op aandrong om over vrede te onderhandelen.

Dagan nodigde Petro vervolgens uit om een bezoek te brengen aan het Holocaust monument in Jeruzalem en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waarop de president maandag reageerde dat hij zag dat het “gekopieerd werd in Gaza”.

“Geen enkele democraat ter wereld kan accepteren dat Gaza in een concentratiekamp wordt veranderd,” voegde Petro eraan toe.

Op zaterdag legde het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring af waarin het “het terrorisme en de aanvallen tegen burgers die in Israël hebben plaatsgevonden” scherp veroordeelde en zijn solidariteit betuigde met de slachtoffers.

De link naar die verklaring is sindsdien uitgeschakeld, met een nieuwe verklaring van veroordeling waarin “terrorisme” niet wordt genoemd.

Bron :
Foto:Presidencia de Colombia