President Petro: verlenging staakt-het-vuren met ELN hangt af van bereidheid rebellen wapens neer te leggen

Het staakt-het-vuren tussen de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) kan alleen worden verlengd als de rebellen hun gewelddadige tactieken volledig afzweren, zei de Colombiaanse president Gustavo Petro woensdag.

In een interview met de pers in de Zwitserse stad Davos, waar deze week het World Economic Forum plaatsvindt, zei Petro dat verlenging van het akkoord – dat op 29 januari afloopt – alleen mogelijk is als het ELN zich volledig inzet voor vrede.

“We hebben het over een tweerichtingsrelatie, zoals een huwelijk. Er kan een scheiding zijn, er kan een vruchtbaarder pad zijn, maar de dialoog zal afhangen van de bereidheid van het ELN om het geweld op te geven,” zei Petro.

“Ze worden gevraagd om de weg van geweld op te geven. Dat hangt van hen af. Wij zijn bereid om de weg naar vrede, naar democratische regionale opbouw en daarmee naar volksmacht in de Colombiaanse regio’s te verdiepen,” benadrukte de president.

De Colombiaanse regering en het ELN kwamen vorig jaar een staakt-het-vuren van zes maanden overeen dat inging op 3 augustus 2023, na een onderhandelingsronde in Cuba in juni. Op 17 december 2023 kondigden de rebellen een akkoord aan om de ontvoeringen voor losgeld op te schorten.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co