President Petro zegt dat campagneonderzoek ‘coup’ is

De Colombiaanse president Gustavo Petro hekelde op 8 mei wat hij beschouwt als een poging tot een “staatsgreep” tegen hem, nadat de Nationale Kiesraad (Consejo Nacional Electoral, CNE) had besloten om het rapport van twee magistraten te bestuderen waarin werd opgeroepen om een aanklacht tegen de president in te dienen vanwege de vermeende onregelmatige financiering van zijn verkiezingscampagne in 2022.

De Colombiaanse president Gustavo Petro wordt beschuldigd van vermeende onregelmatige financiering van zijn verkiezingscampagne en de president hekelt een “staatsgreep”.

Petro, de eerste linkse president van het land, zei dat het een “willekeurige daad” was en riep “progressieve Colombianen” op om zich te mobiliseren tegen wat hij ziet als een poging om hem uit zijn ambt te zetten.

“We hebben te maken met willekeur: een administratief orgaan klaagt de president van de republiek aan. Dit is een openlijke schending van de grondwet. Het antwoord ligt bij de kracht van het volk. Ik nodig alle organen van het Historisch Pact uit om onmiddellijk bijeen te komen en de sociale krachten van het land om zich te verdedigen tegen de poging om de stem van het volk te negeren. De democratie is in nood (…) De zachte staatsgreep is begonnen”, aldus Petro op zijn X-account.

Zijn uitspraken kwamen nadat de Nationale Kiesraad op 8 mei aankondigde het rapport te bestuderen van twee magistraten, Álvaro Hernán Prada en Benjamín Ortiz, die de president beschuldigen van onregelmatige financiering en schending van verkiezingsplafonds tijdens zijn campagne voor de Uitvoerende Macht in 2022.

Prada is een voormalig congreslid van de rechtse partij Centro Democrático en Ortiz was eerder secretaris-generaal van de CNE. Beiden roepen ook op tot vervolging van Ricardo Roa, Petro’s campagnemanager en president van Ecopetrol, het staatsoliebedrijf.

“De strijd tegen corruptie is een van de banieren waar ik mijn hele leven het meest voor gevochten heb”, is een van de zinnen die Petro uitsprak in zijn verdediging van de zaak, terwijl hij volhield dat de “Regering van de Verandering” aan de macht kwam om “rotte potten en pannen” bloot te leggen.

Bron :
Foto:cne.gov.co