President roept senatoren van de Zevende Commissie bijeen in poging gezondheidshervorming te redden

De president is op zoek naar consensusstrategieën om de gezondheidshervorming te redden. De vergadering vindt aanstaande maandag plaats.

Geconfronteerd met de moeilijke situatie van de gezondheidshervorming in het Congres, heeft president Gustavo Petro een belangrijk ontbijt belegd met de senatoren van de Zevende Commissie in een poging om oplossingen te vinden en te voorkomen dat het project instort.

De nationale regering bevindt zich in een kritieke situatie als gevolg van de oppositie van verschillende senatoren die hun tegenstem hebben aangekondigd en het verzoek om het wetsvoorstel in de ijskast te zetten. Met als doel consensus te zoeken en het mislukken van het initiatief te voorkomen, is er voor aanstaande maandag een ontbijtvergadering gepland in het Casa de Nariño.

De bijeenkomst zal worden bijgewoond door president Petro en de directeur van de administratieve afdeling van het presidentschap, Laura Sarabia, die op zoek zal gaan naar haalbare alternatieven om de gezondheidshervorming te redden. Ondanks de oproep gaven sommige senatoren te kennen niet aanwezig te zullen zijn, omdat ze vasthielden aan hun nee-stem en vroegen om het wetsvoorstel in de ijskast te zetten.

De acht senatoren die het wetsvoorstel afwezen en het negatieve rapport presenteerden zijn Nadia Blel (Conservatieve Partij), Miguel Ángel Pinto (Liberale Partij), José Alfredo Marín (Conservatieve Partij), Alirio Barrera (Democratisch Centrum), Honorio Henríquez (Democratisch Centrum), Lorena Ríos (Colombia Justa Libres), Norma Hurtado (La U) en Berenice Bedoya (ASI). Zij stellen dat de voorgestelde hervorming niet beantwoordt aan de werkelijke behoeften van het Colombiaanse gezondheidssysteem en negatieve gevolgen kan hebben voor de bevolking.

Volgens regeringsvertegenwoordigers is het enige haalbare alternatief om samen met de uitvoerende macht een nieuw wetsvoorstel op te stellen dat op 20 juli gepresenteerd zal worden. Dit wetsvoorstel moet de onontkoombare voorwaarden uit het oorspronkelijke voorstel bevatten en de steun krijgen van de verschillende groepen en deelnemers aan het systeem.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Luis Fernando Velasco, sloot de mogelijkheid uit om het wetsvoorstel in te trekken en drong erop aan dat de inspanningen om overeenstemming te bereiken om het initiatief te redden, zouden worden geïntensiveerd. Ondanks de meningsverschillen en de onzekerheid rond de gezondheidshervorming, blijft de regering vasthouden aan haar doel om een consensus te bereiken die aanzienlijke verbeteringen in het gezondheidssysteem van het land zal garanderen.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co