President Santos dringt aan de vredesbesprekingen te versnellen

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos bevestigde dinsdag dat het team woordvoerders van de regering de vredesgesprekken in Havana, die gericht zijn op het bereiken van een vredesakkoord met de FARC, weer hervatten met de instructies het proces te versnellen.

Hoge Commissaris voor de Vrede, Sergio Jaramillo, en advocaat Humberto de la Calle, zijn in Cuba met duidelijke aanwijzingen om het proces te versnellen benadrukte Santos.

In een toespraak vanuit het presidentieel paleis zei Santos bereidheid te zijn om zo snel mogelijk een overeenkomst met de FARC te willen bereiken en de confrontatie te beëindigen.

Het team onder leiding van De la Calle is reeds aangekomen in de Cubaanse hoofdstad met als doel de hervatting van de vergaderingen met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Volgens de verklaringen van Santos, is het de bedoeling om een soort van permanente conclaaf te installeren, om vrijwel continu aan de onderhandelingstafel te blijven met korte pauzes voor overleg.

Zo’n model, met een grotere dynamiek, zou het vorige model moeten vervangen, dat vertragend werkt door de cycli en de tussenliggende uitsparingen.

Beide delegaties zouden van nu af aan zich moeten richten op het bilaterale staakt-het-vuren, de overgave van wapens, demobilisatie en re-integratie van strijders.

In aanvulling op de verwachtingen rond de gesprekken met de FARC, verwacht Colombia dit jaar de start van formele gesprekken met de guerrillagroep ELN met het oog op een alomvattende en duurzame vrede te bereiken.