President Santos schort vredesbesprekingen met ELN op na reeks aanslagen

President Juan Manuel Santos schortte maandag de vredesbesprekingen met de linkse guerrillabeweging ELN op nadat de rebellen een reeks bomaanslagen in het weekend hadden opgeëist. Bij deze aanslagen kwamen zeven politieagenten om.

De regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zijn sinds februari 2017 in besprekingen geweest om een oorlog van meer dan 50 jaar te beëindigen, maar Santos zei dat het aanhoudende geweld van de rebellen niet zal aanvaarden nadat het zaterdag en zondag aanvallen had gepleegd op drie nationale politiebureaus in het noorden van Colombia.

Vijf politieagenten werden zaterdagochtend gedood en meer dan 40 mensen raakten gewond toen ELN een bom in de noordelijke havenstad Barranquilla tot ontploffing bracht op het moment dat agenten orders ontvingen op een politiebureau.

Twee politieagenten stierven en twee raakten gewond door een aanslag op een politiepost in Buenavista in de gemeente Santa Rosa. Een aanslag in Soledad veroorzaakte 5 gewonden waaronder vier politieagenten.

“Mijn geduld en het geduld van het Colombiaanse volk heeft zijn grenzen. Ik heb besloten de vijfde onderhandelingsronde te schorsen totdat de daden van het ELN overeenstemmen met hun woorden”, zei president Juan Manuel Santos maandag na overleg met de hoofdonderhandelaar van de regering, Gustavo Bell.

De vredesonderhandelingen, die in Quito Ecuador worden gehouden, waren halverwege januari al tijdelijk stopgezet nadat het ELN een aanslag op een oliepijplijn had gepleegd vlak nadat het tijdelijk staakt-het-vuren was geëindigd. De aanslag op de oliepijpleiding vond plaats op de dag dat de vijfde ronde van de vredesbesprekingen van start zou gaan om een verlenging van de wapenstilstand uit te breiden. President Santos staakte de besprekingen direct en riep hoofdonderhandelaar Gustavo Bell meteen terug.

Vorige week deelde President Santos mee de onderhandelingen met de rebellen te willen hervatten en dat Gustavo Bell, de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, de opdracht heeft gekregen om “de mogelijkheid van een nieuw staakt-het-vuren te onderzoeken”. De hervatting van de gesprekken was gepland voor de komende dagen, maar ook deze onderhandelingen worden nu door de aanslagen van de rebellen voor onbepaalde tijd gestaakt.